Do koktajli i nie tylko – blendery kielichowe

Do koktajli

Swoją popularność blendery kielichowe zawdzięczają przede wszystkim możliwości łatwego przygotowywania koktajli. Oprócz tego są jednak niezbędne dla każdego, kto jest zainteresowany zdrową dietą. Przy ich pomocy przygotujemy np. różnego rodzaju mąkę czy masło orzechowe, a to tylko niewielka część możliwości.

O tym, jak urządzenie będzie radziło sobie z realizacją tych funkcji, świadczą jego parametry techniczne i zastosowane rozwiązania. Znaczenie mają moc blendera, system ostrzy czy materiał, z którego wykonano kielich. Oczywiście, po wszystkim sprzęt należy wyczyścić, dlatego łatwość mycia to kolejna z cech, na które warto zwrócić uwagę.

Parametry blenderów kielichowych

Podstawowym parametrem blendera, na który zwrócimy uwagę, wybierając sprzęt, jest, oczywiście, jego moc. Faktycznie, jest ważną cechą, ale nie najważniejszą. Powinna być podawana w watach i w blenderach kielichowych wynosi zazwyczaj od ok. 250 W, w wypadku najsłabszych modeli, do nawet 2000 W. Moc należy dobierać do zastosowań, w jakich wykorzystywany będzie sprzęt. Faktycznie, np. z miksowaniem owoców poradzą sobie nawet urządzenia z podstawowego segmentu o mocy ok. 400 W. Jeśli jednak jest nam potrzebny np. blender do masła orzechowego albo mąki, warto wybrać model wysokoobrotowy, a co za tym idzie, i o większej mocy, ponad 1000 W.

Prędkość obrotowa noży to kolejny z istotnych parametrów. Oczywiście, urządzenie najczęściej jest wyposażone w możliwość jej regulacji. W końcu nie każde zastosowanie będzie wymagało największej wartości. Modele podstawowe oferują wydajność na poziomie ok. 20 tys. obr./min. Taka prędkość sprawdzi się np. przy kruszeniu lodu czy przygotowywaniu koktajli. Jeśli jednak mamy większe wymagania i potrzebny jest nam blender do mielenia orzechów lub przygotowania mąki, to warto sięgnąć po model wysokoobrotowy, oferujący ponad 30 tys. obr./min. Modele o największej wydajności osiągają prędkość nawet 45 tys. obr./min. Duża prędkość obrotowa pozwala także uzyskać koktajle o bardzo jednolitej konsystencji lub aksamitne kremy i sosy. Kolejnym z istotnych parametrów jest pojemność kielicha. Jest on wyposażony w czytelną miarę, na której możemy sprawdzić ilość składników. Pojemność powinniśmy dobrać do naszych wymagań i zastosowań. Modele kompaktowe mają kielich o objętości niewiele przekraczającej 1 l. Standardem w większości urządzeń jest ok. 1,7 – 2 l pojemności użytkowej. To wystarczy, np. żeby przygotować zupę krem dla 4 osobowej rodziny. Warto także pamiętać o masie i wymiarach. Sprzęt o większej mocy będzie zauważalnie cięższy i większy ze względu na zastosowanie wydajniejszych elementów. Choć duża moc w wielu zadaniach może się przydać, to właśnie dlatego nie należy też z nią przesadzać, żeby użytkowanie urządzenia było wygodne.

Do koktajli

Bosch VitaPower Serie 4 | MMB6174S; Zelmer ZSB4800; Adler AD 4078

Konstrukcja blendera

W budowie blendera kielichowego możemy wymienić trzy główne elementy. Są to podstawa z panelem sterowania i silnikiem, napędzająca kielich z ostrzami, oraz pokrywa. Ta ostatnia jest wyposażona w zatykany otwór, przez, który w trakcie pracy urządzenia możemy dorzucać składniki. Ostrza obracają się z dużą prędkością, co pozwala na skuteczne rozdrabnianie nawet twardych warzyw, lodu i innych składników. Pewnymi odmianami blenderów kielichowych są także modele próżniowe oraz tzw. smoothie makery, zwane także blenderami osobistymi. W blenderze osobistym funkcję kielicha przejmuje niewielka dołączona do zestawu butelka, a blender próżniowy jest wyposażony w kielich z funkcją odsysania powietrza i blendowania próżniowego. Więcej informacji o nich pojawi się w kolejnych artykułach.

Do koktajli

Concept SM-8000 Premium Line; Bosch VitaPower Serie 4 | MMB6141B; CAMRY CR 4077

Zastosowane materiały

Wybierając blender kielichowy do koktajli czy zup, powinniśmy t akże z wrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonano dzbanek. W modelach z niższej półki cenowej zazwyczaj jest stosowane standardowe tworzywo sztuczne. Z pewnością jego zaletą jest niewielka masa. Jeśli jednak materiał jest słabej jakości, może np. matowieć oraz mogą pojawić się na nim rysy. Jeśli mamy zamiar przygotowywać zupy, istotna będzie także odporność na wysokie temperatury. Dlatego w blenderach lepszej jakości stosowane są kielichy ze szkła hartowanego lub tritanu. Szkło hartowane wykazuje dużą odporność na temperaturę, zarysowania i zużycie, jednak jest cięższe niż tworzywo. Tritan jest trwałym tworzywem sztucznym, wolnym od szkodliwego związku, jakim jest BPA. Wykazuje bardzo dużą odporność na zarysowania, stłuczenia oraz wysokie temperatury. Jest przy tym relatywnie lekki. W zależności od upodobań polecamy wybierać blendery z dzbankiem wykonanym z tritanu lub szkła hartowanego.

Do koktajli

Blender kielichowy może mieć w zestawie również butelki, w których można bezpośrednio przygotować koktajl. (Fot. Eldom)

Ostrza w blenderze

Jest to jeden z najważniejszych elementów blendera, w końcu odpowiada za prawidłowe siekanie produktów. Najczęściej nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej, która cechuje się dużą odpornością na zużycie i składa się z przynajmniej czterech ostrzy. Taka konfiguracja pozwala na skuteczne miksowanie miękkich warzyw i owoców. Po raz kolejny większe wymagania postawią twarde warzywa i owoce oraz orzechy. Dlatego w blenderach wysokoobrotowych bardzo często stosuje się system noży składający się z sześciu lub nawet ośmiu ostrzy, zapewniających skuteczne cięcie także twardych składników. Warto wybrać blender, który ma możliwość wygodnego demontażu ostrza. W razie uszkodzenia noża nie jest konieczna wymiana całego kielicha, a mycie ostrzy jest wygodniejsze.

Do koktajli

Zelmer ZSB4799B; Lauben VacuFit; Amica BTM5012

Obsługa blendera

Panel sterujący blendera jest umieszczony na podstawie, a jego wygląd zależy od zaawansowania modelu. W najprostszych urządzeniach znajdziemy jedynie przełączniki lub pokrętło, które pozwala wybrać między dwiema prędkościami pracy oraz trybem pulsacyjnym. Bardziej zaawansowane modele wyposażone są w funkcję płynnej regulacji prędkości obrotowej, dzięki czemu z łatwością dopasujemy ją do przetwarzanych produktów. Do tego mogą mieć przyciski, które pozwalają na bezpośrednie uruchomienie najczęściej użytkowanych programów, np. kruszenia lodu, czy przygotowywanie smoothie. W najbardziej zaawansowanych blenderach znajdziemy programy automatyczne. Dzięki nim wystarczy włożyć składniki do kielicha oraz uruchomić wybrany tryb. Programy automatyczne pozwalają przygotować shake’i, lody, zupy, sosy i inne potrawy oraz koktajle. W trakcie pracy sprzęt samodzielnie dobiera właściwą prędkość obrotową i zatrzymuje się np. po to, aby odczekać, aż składniki zgromadzone na ściankach kielicha opadną na dno. Oprócz tego blender często jest wyposażony w program do czyszczenia.

2022-02-09
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket