Strona domowa / AGD DUŻE / Artykuły / Lodówki i zamrażarki

Lodówki i zamrażarki z możliwością zestawienia w tandem side by side

Lodówki i zamrażarki

Modele lodówek side by side to, bez wątpienia, obok imponującej funkcjonalności, przede wszystkim duża pojemność do przechowywania. Dużo miejsca wewnątrz oznacza też, niestety, duże gabaryty zewnętrzne. Sposobem na lepszą organizację przestrzeni kuchennej mogą być lodówki i zamrażarki wolnostojące oddzielnie, które po zestawieniu będą tworzyły funkcjonalny tandem chłodniczy typu side by side.

Czym różni się klasyczny model side by side od modeli zestawianych? Tym, że lodówkę i zamrażarkę możemy umiejscowić zarówno razem, jak i osobno. Z praktycznego punktu widzenia może to mieć ogromny wpływ na wystrój i sposób organizacji przestrzeni kuchennej. Takie zestawienie daje również większe możliwości doboru rozmaitych sprzętów, charakteryzujących się funkcjami i parametrami, które mogą interesować użytkownika oddzielnie, a nie w jednej bryle. Większość producentów domowych sprzętów chłodniczych oferuje tego typu modele chłodziarek i zamrażarek, które po zestawieniu pasują do siebie zarówno wzorniczo, jak i funkcjonalnie. Co więcej, nie muszą stać w bezpośredniej bliskości, aby spełniały swoje podstawowe zadania.

Tandem side by side, czyli co?

Lodówki i zamrażarki zestawiane w tandem typu side by side to nic innego jak dwa oddzielne sprzęty, z których jeden pełni funkcję chłodziarki, a drugi zamrażarki. Z reguły są to urządzenia jednodrzwiowe, które zestawione obok siebie tworzą jedną bryłę, pasującą do siebie frontami, uchwytami i gabarytami. Zarówno jednodrzwiowe chłodziarki, jak i zamrażarki wewnątrz wyposażone mogą być w pojemne szuflady, pojemniki, regulowane półki, jak i półeczki na drzwiach oraz inne praktyczne udogodnienia. Co ważne, urządzenia nie są od siebie zależne. Mogą stać zarówno razem, jak i oddzielnie. Oddzielne ustawienie może być ciekawym akcentem wzorniczym w kuchni. Doda jej lekkości i przestrzeni. Duże lodówki typu side by side, czyli w jednej bryle, bez wątpienia ograniczają możliwości zabudowy, a tym samym determinują pozostałą przestrzeń funkcjonalną.

Lodówki i zamrażarki

FRANKE FSDF 300 NF XS E, FSDR 400 XS E; SHARP SJ-LC41CHDIE-EU, SJ-SC41CHXIE-EU

Ważna pojemność urządzeń

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o wyborze konkretnego modelu chłodziarki lub zamrażarki jednodrzwiowej jest jej pojemność. Potrzeby w tym zakresie mogą być różne w zależności od wymagań użytkownika. Wielu twierdzi, że im większa chłodziarka czy zamrażarka, tym lepiej. Taka odpowiedź ma znaczenie, jeśli z urządzeń ma korzystać wielu domowników lub po prostu chcemy przechowywać dużą ilość produktów. W przeciwnym razie duża chłodziarka i zamrażarka mogą okazać się bezużyteczne – będą jedynie zużywać więcej energii elektrycznej. Warto więc dobrać pojemność sprzętu przede wszystkim do liczby użytkowników. Im więcej domowników, tym więcej przestrzeni powinniśmy zapewnić chłodzonym i mrożonym produktom.

Lodówki i zamrażarki

W wolnostojących jednodrzwiowych chłodziarkach i zamrażarkach niezwykle praktycznym rozwiązaniem są różnego rodzaju szuflady. Dzięki nim można wygodnie i w odpowiednich warunkach przechowywać, a każde głęboko mrozić m.in. warzywa i owoce, a także mięso czy produkty porcjowane. (Fot. Miele)

Przechowywanie i rozmieszczenie produktów

Odpowiednio umieszczając dany produkt w komorze chłodzenia, możemy przedłużyć czas jego przechowywania. Stosując się do zasady „im wyżej, tym cieplej”, najwyżej ustawiamy produkty potrzebujące nieco wyższej temperatury, np. produkty mleczne, ale także powidła czy dżemy. Dzięki wyższym temperaturom rozwijają się bezpieczne dla zdrowia bakterie w nich zawarte (np. probiotyczne). Środek jest idealnym obszarem dla produktów o krótkim okresie przydatności do spożycia, np. dla serów czy pokrojonej wędliny. To również obszar do przechowywania gotowych dań. Najniżej ustawiamy zaś produkty potrzebujące niskiej temperatury i większej wilgotności. Dzięki zjawisku grawitacji zimne masy opadają na dno urządzenia wraz ze zwiększonym stężeniem wody w powietrzu. Tam można przechowywać warzywa, owoce (specjalna szuflada), a także mięso i ryby. To także dobre miejsce dla napojów. Głębokie mrożenie to z kolei odpowiednie ułożenie produktów w szufladach lub na półkach, a także ich prawidłowe pakowanie. Do głębokiego mrożenia spożywczych produktów należy używać wyłącznie pojemników i folii do tego przeznaczonych.

Lodówki i zamrażarki

Samsung Bespoke RR39A7463AP, Bespoke RZ32A7485AP; Miele FNS 28463 E bb, KS 28463 D bb

Panele sterowania i zmiana parametrów

Dziś w nowoczesnych sprzętach chłodniczych coraz rzadziej spotkać możemy sterowanie mechaniczne. Zwykle jest to pokrętło, które umożliwia regulację temperatury, z jaką ma pracować urządzenie. Największą zaletą tego rozwiązania jest łatwość obsługi, jednak nie daje ono dużych możliwości w kwestii zarządzania pracą urządzenia. Podobnie jest z przyciskami mechanicznymi. Znacznie większe możliwości daje sterowanie elektroniczne, którego wyróżniamy dwa główne rodzaje. Pierwszy z nich to przełączniki współpracujące ze wskaźnikami diodowymi. Drugi to wykorzystanie wyświetlacza LCD, który może być umieszczony np. na drzwiach urządzenia. Jest to duża zaleta, ponieważ podczas regulacji parametrów nie trzeba otwierać lodówki, tym samym nie wpływamy na temperaturę jej wnętrza, a urządzenie oszczędza energię.

Lodówki i zamrażarki

Fot. Amica

Przydatne komory niskich temperatur

W chłodziarkach jednodrzwiowych wyposażonych w szuflady mogą być dostępne tzw. komory niskich temperatur, nazywane też zerowymi (ze względu na temperaturę w nich panującą). W ich wnętrzu temperaturę i wilgotność utrzymuje się na ściśle określonym poziomie, tak aby warunki były idealne do przechowywania delikatnych produktów. W temperaturze biskiej 0 °C warzywa i owoce zachowują składniki odżywcze, witaminy, delikatny aromat, idealny wygląd i świeżość nawet do trzech razy dłużej. I chociaż u wielu producentów dostępne są tzw. komory 0 °C, to uzyskanie dokładnie tej wartości temperatury nie jest możliwe. Zwykle waha się ona od –2 do nawet 1 °C. Niemniej jednak w tego typu szufladach i tak mamy gwarancję, że warzywa czy owoce morza mają dobre warunki. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w komorze zerowej lodówek nie powinna przekraczać 0,5–1 °C. Większe wahania mogą zaburzyć proces przechowywania żywności, dlatego należy wybierać sprawdzone modele chłodziarek, które są w stanie zagwarantować tę stabilność. W zależności od producenta komory i wykorzystywanych w niej rozwiązań mogą one przybierać różne nazwy, ale spełniają podobną funkcję.

2022-05-11
x

Kontakt z redakcją

© 2022 InfoMarket