Chłodziarki i chłodziarkozamrażarki do zabudowy

Chłodziarki i chłodziarkozamrażarki do zabudowy

Urządzenia chłodnicze do zabudowy to bardzo szeroka grupa produktowa. W zależności od potrzeb możemy tak skonfigurować strefę przechowywania żywności w kuchni, aby w pełni odpowiadała potrzebom użytkowników. Możemy zastosować jedno, dwa, a nawet więcej odrębnych sprzętów, które będą tworzyły spójną funkcjonalnie całość.

Funkcjonalna i pojemna lodówka zintegrowana z zabudową meblową może być nie tylko wygodnym, ale również stylowym rozwiązaniem w kuchennej aranżacji. Modele tego typu to najczęściej urządzenia z dolnym zamrażalnikiem. Jaka lodówka do zabudowy będzie najlepsza? Czy zdecydować się na chłodziarkę i oddzielną zamrażarkę? A może chłodziarkozamrażarka wystarczy, żeby spełnić nasze oczekiwania. Na te wszystkie pytania postaramy się poszukać odpowiedzi u producentów tych urządzeń. Chłodziarki do zabudowy to, wbrew pozorom, niezwykle różnorodna grupa sprzętowa. Wśród nich dostępne są zarówno kilkudziesięcio-, jak i kilkusetlitrowe modele, a tym samym różniące się pod względem gabarytów. Kupując chłodziarkę przeznaczoną do zabudowy, możemy wybierać spośród wielu urządzeń, zróżnicowanych także pod względem funkcji i parametrów technicznych.

Chłodziarki i chłodziarkozamrażarki

MIELE K 7473 D; VESTFROST VR-BB27612H1S

Kilka ważnych parametrów

Modele w zabudowie można ukryć za drzwiami szafki, dzięki czemu powstanie jednolity ciąg mebli kuchennych. Wybór modelu lodówki przeznaczonego do zabudowy powinien być poprzedzony dokładnym wymierzeniem dostępnej powierzchni i zaplanowaniem miejsca, w którym urządzenie zostanie ustawione. Wybierając model do zabudowy, należy zwrócić uwagę na odpowiednie wymiary sprzętu, które, niestety, czasem mogą być mniejsze lub większe niż wymiary szafki, w której zaplanowana jest zabudowa lodówki. Przemyślana decyzja i właściwe umiejscowienie lodówki są ważne, ponieważ w wypadku zabudowy nie ma możliwości późniejszych korekt ustawienia, ewentualnie wiążą się one z dużymi kosztami. Niekiedy, żeby dopasować wysokość urządzenia do wysokości szafek, wystarczy umieścić nad lodówką nadstawkę. Należy pamiętać, że aby zapewnić właściwą wentylację (odprowadzanie i dopływ powietrza), szafkę powinno się odsunąć od ściany na odległość co najmniej 5 cm. Dzięki temu powstanie kanał wentylacyjny na całej szerokości szafki.

Chłodziarki i chłodziarkozamrażarki

Modele do zabudowy wyposażone są w rozmaite strefy, szuflady i pojemniki, które zapewniają nie tylko prawidłowe przechowywanie różnych grup produktów spożywczych, ale przede wszystkim zapewniają ich dłuższą przydatność do spożycia. (Fot. Bosch)

Chłodziarka czy chłodziarkozamrażarka?

Chłodziarki do zabudowy, jak sama nazwa wskazuje, jedynie chłodzą żywność i nie mają możliwości jej zamrażania. Niektóre modele mogą być wyposażone w komorę niskich temperatur o niewielkiej pojemności. W niej przez krótki czas możemy przechowywać zamrożone produkty. Kompaktowe modele lodówek do zabudowy mogą być wyposażone w niewielki, zaledwie kilkunastolitrowy, zamrażalnik. Doskonałą „towarzyszką” takiej chłodziarki może być np. jednodrzwiowa zamrażarka szufladowa do zabudowy. Dzięki temu możemy stworzyć zestaw przypominający klasyczny model side by side. Decydując się na dwa lub więcej urządzeń do zabudowy i ustawiając je obok siebie w kuchennej aranżacji, możemy zbudować funkcjonalną, niemal niewidoczną z zewnątrz strefę do przechowywania żywności.

Chłodziarki i chłodziarkozamrażarki

AMICA BK3055. 6 NFMAA; GORENJE NRKI2181A1

Pojemność wnętrza lodówki

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o wyborze konkretnego modelu chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki do zabudowy jest jej pojemność. Z drugiej strony ta jest różna w zależności od wymagań użytkownika. Wielu twierdzi, że im większa lodówka, tym lepiej. Taka odpowiedź ma sens, jeśli z chłodziarki ma korzystać wielu domowników lub po prostu chcemy przechowywać dużą ilość produktów. W przeciwnym razie duża chłodziarka może okazać się bezużyteczna – będzie jedynie zużywać więcej energii elektrycznej. Radzimy więc dobrać pojemność sprzętu przede wszystkim do liczby użytkowników. Im więcej domowników, tym więcej przestrzeni powinniśmy zapewnić chłodzonym produktom. Z drugiej strony, jeśli użytkownik przechowuje dużą ilość jedzenia w małej chłodziarce, wówczas sprzęt nie tylko pracuje nieskutecznie, ale przede wszystkim nieekonomicznie.

Chłodziarki i chłodziarkozamrażarki

Fot. Amica

No Frost staje się standardem

W chłodziarkach do zabudowy, choć w kompaktowych rzadziej, dostępny jest najczęściej system No Frost. Rozwiązanie to jest receptą na osadzanie się szronu. Polega na zapewnieniu we wnętrzu lodówki stałego ewakuacyjnego obiegu powietrza. W ten sposób lodówka pozbywa się wilgotności, która jest odparowywana poza komorę chłodzenia. Ponieważ powietrze jest suche, nie ma możliwości, żeby gromadził się lód. Oprócz tego dzięki mniejszej wilgotności produkty dłużej zachowują świeżość. Produkty takie jak mięso, owoce, warzywa czy ryby warto jednak przechowywać w opakowaniach lub specjalnych strefach (np. w szufladach), ponieważ No Frost może „wyciągać” z nich wilgoć i powodować wysychanie.

Chłodziarki i chłodziarkozamrażarki

FRANKE FSDR 330 V NE F; CONCEPT LKV4460

Komfortowa cicha praca

Chłodziarka zamontowana w zabudowie kuchennej, zwłaszcza otwartej na salon, powinna pracować stosunkowo cicho. Warto pamiętać, że urządzenie, choć jest ciągle włączone, największy hałas emituje podczas wyrównywania temperatury wewnątrz. Producenci są tego świadomi, dlatego też mała emisja hałasu urządzenia jest przez nich coraz częściej eksponowana jako konkretna zaleta. W stabilnej i cichej pracy pomagają takie rozwiązania jak wspomniany już system No Frost czy silnik inwerterowy.

Chłodziarki i chłodziarkozamrażarki

Fot. Samsung

Komory niskich temperatur

W chłodziarkach do zabudowy wyposażonych w szuflady mogą być dostępne tzw. komory niskich temperatur, nazywane też zerowymi (ze względu na temperaturę w nich panującą). W ich wnętrzu temperaturę i wilgotność utrzymuje się na ściśle określonym poziomie, tak aby warunki były idealne do przechowywania delikatnych produktów. W temperaturze biskiej 0 °C warzywa i owoce zachowują składniki odżywcze, witaminy, delikatny aromat, idealny wygląd i świeżość nawet do trzech razy dłużej. I chociaż u wielu producentów dostępne są tzw. komory 0 °C, to uzyskanie dokładnie tej wartości temperatury nie jest możliwe. Zwykle waha się ona od –2 do nawet 1 °C. Niemniej jednak w tego typu szufladach i tak mamy gwarancję, że warzywa czy owoce morza mają dobre warunki. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w komorze zerowej lodówek nie powinna przekraczać 0,5 – 1 °C. Większe wahania mogą zaburzyć proces przechowywania żywności, dlatego należy wybierać sprawdzone modele chłodziarkozamrażarek, które są w stanie zagwarantować tę stabilność. W zależności od producenta komory i wykorzystywanych w niej rozwiązań mogą one przybierać różne nazwy, ale spełniają podobną funkcję.

2022-06-03
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket