Płyty kombinowane – praktyczne połączenie różnych źródeł zasilania

Płyty kombinowane –

Płyty grzejne tak zwane kombinowane to takie konstrukcje, które zwykle łączone są z różnych rodzajów płyt. W tego typu sprzęcie nierzadko moduł gazowy połączony jest w jedną bryłę z modułem elektrycznym, głównie indukcyjnym. (Fot. ASKO)

Płyty kombinowane cechuje przede wszystkim wszechstronność. Do dyspozycji użytkownika w jednej bryle mogą być dostępne zarówno palniki gazowe czy duży palnik wok, jak i strefa indukcyjna. Dzięki temu potrawy możemy przygotowywać zarówno na dużej patelni, jak i w indukcyjnej brytfannie. Posiadanie modelu kombinowanego, mimo standardowych rozmiarów, może więc zapewnić większą swobodę codziennego gotowania.

Płyty kombinowane –

ASKO HIG1995AB; SIEMENS EP7A6QB90

Gdzie sprawdzi się płyta kombinowana?

Płyty grzejne kombinowane to sprzęt do zabudowy, a więc nie tylko funkcje i rozwiązania techniczne będą tu miały znaczenie, ale również wymiary – te rzeczywiste i te montażowe (ważne z punktu widzenia instalatora). Gabaryty urządzenia przekładają się z kolei na liczbę i rozmiary dostępnych pól grzejnych danego typu. Niektórym użytkownikom wystarczają modele z dwoma polami, a dla niektórych i cztery pola grzejne będą niewystarczające (np. dwa gazowe i dwa indukcyjne), ale i na ten problem znajdą się rozwiązania i modele.

Płyty kombinowane –

Płyty typu gaz na szkle to wyjątkowo stylowe i eleganckie urządzenia. Podobnie jak w wypadku płyt indukcyjnych, również w modelach gazowych typu „gas on glass” dominuje czerń. (Fot. Bosch)

Bardzo ważne sterowanie sprzętem

Bardzo istotną rolę w płytach odgrywa sterowanie, które musi zapewnić wygodną i bezproblemową obsługę sprzętu. O ile w modelach gazowych do obsługi stosowane są najczęściej pokrętła, to w płytach elektrycznych mamy do czynienia zwykle z różnego typu panelami dotykowymi, a te stają się coraz bardziej nowoczesne, precyzyjne i funkcjonalne. Konstrukcje kombinowane wykorzystują zwykle dwa różne sposoby sterowania w jednej bryle – osobne np. dla pól indukcyjnych i osobne dla palników gazowych.

Płyty kombinowane –

MPM MPM-70-GMH-21; GORENJE GTW7C51B

Część gazowa w płycie kombinowanej

Płyty kombinowane najczęściej wyposażone są w palniki gazowe. Do kontroli wielkości płomienia stosowane są zwykle duże, ergonomiczne pokrętła. W standardowych modelach nie ma możliwości precyzyjnego sterowania poziomem grzania. W ofercie niektórych producentów można jednak znaleźć sprzęt wykorzystujący rozwiązania, które sprawiają, że płytę gazową można obsługiwać niemal jak model indukcyjny.

Płyty kombinowane –

Fot. Amica

Na co warto zwrócić uwagę?

Jednym z istotnych elementów jest w tym wypadku odpowiednio duża odległość między poszczególnymi palnikami. Zapewnia to niezbędną przestrzeń na garnki – nawet te większe postawione na wszystkich palnikach nie będą sobie przeszkadzały. Dzięki temu gotowanie może być wygodne i przyjemne. Ponadto możliwość użycia dużych naczyń powoduje, że potrawy gotują się szybciej z zachowaniem wartości odżywczych produktów.

Podstawowym rozwiązaniem zwiększającym bezpieczeństwo korzystania z płyty gazowej jest zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. W zależności od producenta i modelu urządzenia może ono działać w różny sposób.

Płyty kombinowane –

CONCEPT PDV7575BC; GAGGENAU CG492211

Część indukcyjna płyty kombinowanej

Indukcja to najefektywniejszy dziś sposób gotowania. Rozwiązania stosowane w płytach z polami indukcyjnymi sprawiają, że gotowanie jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Wśród zalet należy wymienić krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości. Atutem jest też nowoczesne wzornictwo. Ogromną korzyścią spośród wyżej wymienionych jest niewątpliwie czas podgrzania potrawy, który jest zdecydowanie krótszy niż przy wykorzystaniu palników gazowych czy pól ceramicznych. Dzieje się tak z prostej przyczyny: proces gotowania rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia, a nie cała płyta. Po zdjęciu naczynia płyta pozostaje praktycznie chłodna, ponieważ ciepło powstaje w naczyniu, a nie w płycie.

Płyty kombinowane –

Fot. ASKO

Efektowny i praktyczny palnik wok

W wielu modelach płyt kombinowanych dostępny jest palnik typu wok. Oferowane są różne warianty tego rozwiązania, np. z potrójną lub podwójną koroną (podwójnym lub potrójnym płomieniem). W zależności od producenta i modelu płyty gazowej może być dostępna regulacja mocy dla wszystkich kręgów płomienia jednocześnie lub niezależna dla każdego z nich. Palnik wok ułatwia szybsze ogrzanie nawet dużego naczynia, choć najczęściej używa się na nim specjalnej patelni. Dzięki niemu możemy szybciej przygotować potrawę czy chociażby zagotować wodę, ponieważ charakteryzuje się on dużą mocą grzania.

2023-03-01
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket