Miksery ręczne i z misą

Miksery ręczne

Domowe miksery należą do niezbędnych urządzeń kuchennych. Kojarzymy je przede wszystkim z przygotowywaniem wypieków. Tymczasem dostępne na rynku urządzenia mogą być wyposażone w dodatkowe akcesoria, które znacznie zwiększają spektrum zastosowań. (Fot. Amica)

Dostępne na rynku miksery można podzielić na modele ręczne i stojące. Miksery ręczne to najprostsze w budowie urządzenia, składające się jedynie z korpusu i końcówek. Charakteryzują się niewielkimi gabarytami przy stosunkowo małej masie. Modele ręczne można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Są doskonałą propozycją dla tych osób, które nie potrzebują zaawansowanych urządzeń lub które rzadko gotują same. Miksery stojące to połączenie modeli ręcznych z misą oraz specjalnym stojakiem. Dzięki możliwości przymocowania miksera i misy do korpusu urządzenie pracuje praktycznie samodzielnie. Wystarczy je odpowiednio zamontować, aby mogło miksować produkty bez pomocy użytkownika. To duże ułatwienie, które pozwala w tym samym czasie przygotowywać inne produkty. Modele stojące zajmują więcej miejsca i mogą być wyposażone w dodatkowe rozwiązania, np. wagę kuchenną czy osłonę, która ogranicza rozpryski mieszanych składników. Standardowo misa wykonana jest z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej i ma pojemność do ok. 2,5 l. Wyglądem przypominają nieco kompaktowe roboty planetarne, lecz to tylko pozory. W praktyce urządzenia te różni rodzaj ruchu wykonywanego przez mieszadła. W misie wystarczy umieścić składniki, wybrać prędkość i po kilku chwilach zacznie się ich mieszanie. Podczas pracy obracają się zarówno misa, jak i mieszadła. Dzięki temu składniki są dobrze rozmieszane, a konsystencja odpowiednia. Dodatkowo urządzenia nie musimy trzymać w ręce, więc korzystanie z niego jest mniej męczące.

Miksery ręczne

ADLER AD 4225; CAMRY CR 4218; SAM COOK PSC-90/B; AMICA MDT 1013

Ważne parametry

Wybierając mikser ręczny, powinniśmy zwrócić uwagę na jego podstawowe parametry. Przede wszystkim jest to moc. Choć miksery ręczne nie są przeznaczone do wyrabiania bardzo ciężkiego ciasta, to warto zwrócić na nią uwagę. Do najlżejszych prac, jak np. ubijanie białek czy śmietany, przygotowanie ciasta naleśnikowego, wystarczą z powodzeniem podstawowe urządzenia o mocy ok. 300 W. Miksery o większej mocy, np. 500 W, polecamy przede wszystkim, jeśli sprzęt będzie wykorzystywany bardzo intensywnie, również do zagniatania cięższego ciasta, np. chlebowego, a także współpracował z dodatkowymi akcesoriami. Drugim istotnym parametrem jest, oczywiście, masa. Mikser jest urządzeniem ręcznym, dlatego w dużym stopniu wpływa ona na komfort obsługi. Oczywiście, im lżejszy sprzęt, tym lepiej. Jednak miksery o dużej mocy muszą być cięższe ze względu na rozmiary silnika. Na masę wpływa również solidność obudowy. Oczywiście, w wypadku urządzeń z misą masa jest mniej dokuczliwa, lecz i one mają możliwość ręcznej pracy.

Miksery ręczne

Kompaktowy mikser z misą może stanowić alternatywę dla robota planetarnego. (Fot. Gorenje)

Obsługa urządzenia

W zależności od stopnia zaawansowania mikser ręczny ma kilka trybów pracy, zazwyczaj od 3 do 7. Dzięki temu mogą być one dopasowane do akurat przygotowywanych mas. W wypadku tych gęstszych można korzystać z największej prędkości obrotowej. Dzięki temu masa nabierze odpowiedniej konsystencji, a efektem będą puszyste i smaczne wypieki. Przyciski sterujące zazwyczaj umieszczone są na rękojeści urządzenia, a prędkość łatwo dopasujemy przy pomocy wygodnego suwaka. Oprócz tego dostępny jest tryb turbo, przeznaczony do najcięższych prac, gdy potrzeba maksymalnej wydajności urządzenia. Ostatni z przycisków służy do wysunięcia mieszadeł.

Miksery ręczne

GORENJE M450WS; BOSCH ErgoMixx MFQ36490; MPM MMR-21Z

Akcesoria i wyposażenie mikserów

Standardowo do wszystkich mikserów dołączone są dwie trzepaczki, np. do ubijania śmietany czy białek z jajek oraz przygotowywania lekkich mas. Ciekawym rozwiązaniem są innowacyjne mieszadła Fine-Creamer w niektórych mikserach marki Bosch. Wyposażono je w małe kulki, które dodatkowo napowietrzają mieszane składniki. Kolejnym z elementów są haki, przeznaczone do zagniatania ciężkiego ciasta, np. do domowego chleba lub pizzy. Akcesoria zazwyczaj są wykonane ze stali nierdzewnej, która jest trwałym i łatwym w czyszczeniu materiałem. Niektóre mogą być myte w zmywarce. Mieszadła zwalniamy zawsze, naciskając odpowiedni przycisk. Część dostępnych na rynku mikserów ręcznych ma jeszcze możliwość zastosowania dodatkowych akcesoriów. W zestawie znajdziemy np. stopę miksującą, dzięki czemu urządzenie sprawdzi się również jako blender ręczny. Zazwyczaj dołączony jest pojemnik, w którym można miksować składniki. Kolejnym z dodatków do miksera może być rozdrabniacz. Sprawdzi się np. w siekaniu orzechów, ziół czy serów. Przy jego pomocy przygotujemy np. pesto. To zdecydowanie najpopularniejsze dodatki do mikserów, jednak nie wszystkie. Firma Bosch w ostatnim czasie wprowadziła do oferty system pakowania próżniowego Fresh Vacuum. Zestaw zawiera takie akcesoria jak: pompa próżniowa, pojemnik próżniowy oraz worki próżniowe z zamknięciem strunowym, wielokrotnego użytku, dostępne w dwóch rozmiarach. Zapakowana w ten sposób żywność dłużej zachowuje świeżość. Pojemniki próżniowe są wykonane z trwałego tritanu, wolnego od bisfenoli. Można ich bez problemu używać w kuchence mikrofalowej oraz łatwo czyścić w zmywarce.

Miksery ręczne

Mikser może być wyposażony w dodatkowe akcesoria, takie jak blender czy nawet pakowarka próżniowa. (Fot. Bosch)

Mikser z misą, a robot planetarny?

Ze względu na podobne przeznaczenie i wygląd wiele osób często zastanawia się, czy lepiej wybrać mikser z misą czy robot planetarny. Urządzenia te różni zasada działania. Miksery z misą są przeznaczone do lekkich prac i przygotowywania mniejszych ilości mas. Mieszadła poruszają się w jednej osi i mogą nie docierać do wszystkich zakamarków misy, dlatego warto co jakiś czas kontrolować konsystencję masy. Są jednak bardzo lekkie, przystępne cenowo oraz na tyle funkcjonalne, że spełniają oczekiwania użytkowników. Dodatkowo niektóre modele można wyposażyć w przydatne akcesoria. W robocie planetarnym mieszadła poruszają się w kilku osiach, dzięki czemu docierają do praktycznie każdego obszaru misy. To pozwala na bardzo dokładne mieszanie oraz ugniatanie składników. Co więcej, misa ma zazwyczaj większą pojemność niż w mikserach stojących. Oprócz tego wielu producentów do robotów planetarnych oferuje dodatkowe akcesoria, np. maszynkę do mielenia mięsa, szatkownicę czy blender kielichowy. Dzięki temu urządzenie jest bardzo funkcjonalne. Większe możliwości mają jednak swoją cenę, ponieważ robot planetarny będzie zajmował więcej miejsca w kuchni oraz jest droższy niż tradycyjny mikser. Jednak dla wielu osób będzie to bardzo dobry wybór.

Miksery ręczne

CONCEPT SR3210; MPM MMR-18; SALTER EK4249GUNMETAL

Ergonomia użytkowania

Aby użytkowanie mikserów było wygodne, producenci projektują ergonomiczne obudowy. Uchwyt powinien być pokryty miękką powłoką antypoślizgową, która dobrze dopasowuje się do kształtu dłoni. Modele z misą bardzo często mają również antypoślizgowe nóżki, które zapewniają stabilność na blacie kuchennym, nawet podczas intensywnej pracy. Oczywiście, znaczenie ma również wzornictwo urządzeń. Niektóre miksery ręczne są elementami serii wzorniczych, co oznacza, że ich stylistyka jest dopasowana również do innych produktów, jak czajniki czy tostery. Obudowy zazwyczaj wykonane są z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Dzięki dużej różnorodności z łatwością wybierzemy mikser, który pasuje do danej kuchni.  

Miksery ręczne

GORENJE M400ORAB; ZELMER ZHM1651; BREVILLE VFM021X HeatSoft

Blenduje i miksuje – Concept SR3300

Funkcjonalny mikser ręczny Concept SR3300 o mocy 500 W ułatwi pracę w kuchni. Urządzenie ma 5 prędkości i funkcję Pulse dla osiągnięcia krótkotrwałej maksymalnej wydajności. Wybraną prędkość pracy wskazuje czytelny wyświetlacz na rączce. Dzięki ergonomicznemu kształtowi mikser jest wygodny w użytkowaniu. W zestawie urządzenie ma trzepaczki ze stali nierdzewnej do ubijania piany, żółtek jajek, przygotowywania kremów lub ciasta na omlety i naleśniki, końcówki do wyrabiania ciasta oraz blender ręczny do miksowania sosów, zup, majonezu domowej roboty, żywności dla niemowląt, napojów i koktajli. Mikser ręczny wyposażony jest w bezpiecznik, który zapobiega przegrzaniu silnika i w konsekwencji uszkodzeniu całego urządzenia. Trzepaczki i końcówki do ugniatania można wyjąć, naciskając przycisk na korpusie urządzenia, i umyć w zmywarce.

Blenduje i miksuje

Duża moc i efektywne miksowanie – Zelmer ZHM2550

Moc maksymalna silnika miksera Zelmer ZHM2550 wynosi 750 W. Nawet zagniecenie ciężkiego drożdżowego ciasta nie będzie stanowić problemu. Aby sprostać wymaganiom, urządzenie wyposażono w 5 ustawień prędkości. Dzięki nim bez trudu dostosujemy prędkość obrotową do przetwarzanych składników. Funkcja turbo gwarantuje natychmiastowe zwiększenie obrotów do maksimum. Dodatkowo pozwala na pulsacyjną pracę urządzenia, co jest pomocne np. w trakcie mieszania składników o różnej konsystencji. Producent zastosował miękką powłokę soft touch, dzięki której mikser pewnie leży w ręku. W zestawie z urządzeniem znajdują się mieszadła, które wykorzystamy np. do ubijania piany. Jeśli chcemy wyrobić ciasto, możemy skorzystać z haków do wyrabiania, które pomogą szybko i łatwo przygotować domowe wypieki.

Duża moc i efektywne miksowanie
2023-04-10
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket