Przenośne płyty indukcyjne

Przenośne

Rozwiązania stosowane w przenośnych płytach indukcyjnych nie odbiegają funkcjonalnością i nowoczesnością od tych, w które wyposażone są pełnogabarytowe płyty indukcyjne do zabudowy. (Fot. Gorenje)

Kompaktowe płyty indukcyjne w kilka chwil każde pomieszczenie zamienią w funkcjonalną kuchnię. Sprawdzą się podczas gotowania w plenerze, na działce, a także w niewielkim mieszkaniu. Płyty wykorzystujące indukcję to jeden z najefektywniejszych sposobów gotowania, a przenośne modele nie wymagają i zajmują niewiele przestrzeni.

Cechy szczególne przenośnych płyt

Rozmaite systemy sprawiają, że gotowanie na tych mobilnych płytach jest nie tylko bezpieczne, ale przede wszystkim wygodne i intuicyjne. Ich główne zalety to krótki czas nagrzewu, aspekty ekonomiczne, błyskawiczne reagowanie na zmianę poziomu mocy i łatwość utrzymania w czystości.

Przenośne płyty grzewcze to nic innego, jak wolnostojące kuchenki o niewielkich wymiarach, odznaczające się funkcjonalnością podobną do pełnogabarytowych urządzeń. Nierzadko nazywane są również przenośnymi kuchenkami. Inną popularną nazwą jest kuchenka nastawna. Zalety takiej konstrukcji to przede wszystkim niewielkie wymiary, łatwość transportu i adaptacji w pomieszczeniu.

Przenośne płyty indukcyjne działają na zasadzie indukcji magnetycznej. Ta technika jest bardzo bezpieczna, komfortowa i zapewnia dużą sprawność energetyczną. Dostępne w sprzedaży modele indukcyjne zaskakują nie tylko jakością wykonania, ale przede wszystkim funkcjonalnością i stosowanymi w nich rozwiązaniami technicznymi. Atutem jest też wzornictwo, które z łatwością wpisze się zarówno w klasyczny, jak i nowoczesny styl kuchni.

Przenośne

MPM MKE-14; GORENJE ICE2000SP

Na czym polega indukcja?

Zasada indukcji opiera się na generowaniu ciepła bezpośrednio w metalowym, ferromagnetycznym dnie naczynia, a nie na polu grzewczym. Energię pola wirowego w garnku tworzą zamontowane w płycie induktory. Sama strefa grzewcza płyty indukcyjnej nagrzewa się dzięki temu tylko wtórnie – od dna garnka. Pozostała powierzchnia płyty pozostaje zawsze chłodna. Co ciekawe, częstotliwość pola magnetycznego wykorzystywanego w płycie indukcyjnej mieści się w przedziale od 20 do 50 kHz), zatem są one prawie sto tysięcy razy niższe od częstotliwości fal radiowych stosowanych w kuchenkach mikrofalowych, a co za tym idzie – całkowicie bezpieczne.

Przenośne

Fot. Adler

Ważne kwestie bezpieczeństwa

Jedną z zalet indukcji jest jej ogólne bezpieczeństwo. Warto położyć tu nacisk na słowo „ogólne”, ponieważ osoby z wszczepionym rozrusznikiem serca i innymi urządzeniami wspomagającymi funkcje życiowe przed zakupem i użytkowaniem płyty indukcyjnej powinny skonsultować się z jej producentem. W pozostałych przypadkach stosowanie techniki indukcyjnej nie wykazuje żadnych ograniczeń.

W płycie indukcyjnej pole grzewcze nie nagrzewa się w takim stopniu jak w płycie ceramicznej czy gazowej. Po odstawieniu naczynia pozostaje ono chłodne lub letnie, co wyklucza ryzyko p oparzenia i ułatwia czyszczenie płyty nawet w trakcie pracy, np. gdy niespodziewanie wykipi na nią potrawa. Co więcej, pozostała część płyty pozostaje również chłodna, co czyni jej użytkowanie jeszcze bezpieczniejszym. Jednak nie tylko konstrukcja płyty wpływa na jej komfortowe użytkowanie. Są to również różnego rodzaju zabezpieczenia i rozwiązania, k tóre zwiększają komfort jej codziennej obsługi i użytkowania.

Wszelkiego rodzaju systemy i czujniki zabezpieczające sprawiają, że możemy cieszyć się dużą funkcjonalnością i wygodą. Jednymi z popularniejszych rozwiązań są blokady uruchomienia, wyłącznik bezpieczeństwa czy ochrona przed przegrzaniem, a także chwilowe zatrzymanie pracy płyty. Warto zwracać uwagę na tego typu udogodnienia, ponieważ ułatwiają one późniejszą pracę w kuchni.

Przenośne

MPM MKE-12; CAMRY CR 6514

Gotowanie i pieczenie w specjalnych naczyniach

Podczas przygotowywania posiłków na płytach indukcyjnych naczynia odgrywają jedną z ważniejszych ról w procesie przemiany energii elektrycznej w ciepło. Dlatego więc, aby proces przygotowywania potraw przebiegał prawidłowo, należy wyposażyć się w naczynia z ferromagnetycznym dnem. Charakteryzują się one grubym i ciężkim spodem, który idealnie przewodzi fale magnetyczne (aby sprawdzić, czy garnek jest odpowiedni do płyty indukcyjnej, warto przytknąć do niego magnes – jeśli dno jest ferromagnetyczne, magnes przywrze). Co ciekawe, wielu producentów naczyń do smażenia i gotowania oferuje specjalne nakładki pod zwykłe naczynia, które umożliwiają gotowanie na płycie indukcyjnej. Każdy garnek, patelnię czy podkładkę należy sprawdzić, czy nadaje się do stosowania na określonej płycie. Kupując nowy zestaw garnków, warto zwrócić uwagę na oznaczenia znajdujące się na garnkach indukcyjnych, aby zakupione naczynia poprawnie działały na płycie indukcyjnej. Zwykle oznaczenia znajdują się na zewnętrznej stronie dna garnka, a fakt, że naczynie przeznaczone jest do płyt indukcyjnych, oznaczony jest piktogramem przypominającym poziomą spiralę.

Przenośne

Przenośne płyty grzejne sprawdzą się wszędzie tam, gdzie mamy dostęp do energii elektrycznej, ale niewystarczająco dużo miejsca na standardową zabudowę lub pełnogabarytową kuchnię wolnostojącą. Ten sprzęt to przede wszystkim mobilność, łatwość przechowywania, a także komfortowe transportowanie. (Fot. Camry)

Parametry kuchenek indukcyjnych

Parametry techniczno-użytkowe określają specyfikę płyt grzewczych i pozwalają na porównanie możliwości urządzeń i wybór najlepszego dla nas modelu. Obejmują przy tym zarówno kluczowe aspekty związane z odpowiednim przyłączem, jak i wiele atrybutów funkcjonalnych, jak choćby liczba pól grzewczych na płycie. Z tymi najważniejszymi warto więc szczególnie się zapoznać. Kluczowe będą rodzaj zasilania, wymiary, moc stref grzejnych, a także moc przyłączeniowa. Ważnym parametrem przy wyborze indukcyjnej płyty grzewczej są jej wymiary. Standardowe przenośne płyty wyposażone w dwa pola grzejne mają ok. 60 cm szerokości i 30 cm głębokości. Najmniejsze to te, które wyposażone są w jedno pole grzejne. To bardzo praktyczne urządzenia, które szczególnie sprawdzą się w niewielkich przestrzeniach i wszędzie tam, gdzie nie ma przyłącza gazowego. Ich rozmiar pozwala na zamontowanie ich nawet w najmniejszych kuchniach, akademikach, pokojach domków letniskowych, a nawet w kamperach.

Przenośne

ELDOM PI100 HIIT; ADLER AD 6513

Pola grzewcze i ich łączenie

Palnikiem indukcyjnej płyty grzewczej jest tak zwane pole. W zależności od modelu płyty i jej gabarytów może być ona wyposażona od dwóch do czterech, a nawet sześciu lub ośmiu pół grzewczych. Mogą być one okrągłe, kwadratowe lub prostokątne, choć to już bardziej kwestia wzornictwa niż funkcjonalności. Co więcej, dla wygody gotowania w naczyniach o rozmaitej wielkości i o różnych kształtach producenci płyt indukcyjnych wyposażyli je w możliwość elastycznego łączenia pól. W praktyce, kiedy przygotowujemy potrawę w dużym garnku, np. typu brytfanna, który nie mieści się na standardowym polu, mamy możliwość połączyć dwa sąsiadujące pola w jedno.

Taką funkcję oferują płyty indukcyjne większości marek i modeli do zabudowy. Jeśli chodzi o urządzenia przenośne, zwykle oferują jedno lub dwa pola grzejne. Wynika to z mobilności tego sprzętu. Duże, czteropalnikowe płyty są dobrym sprzętem, który na stałe montowany jest w kuchni. Jeśli chcemy, aby sprzęt z nami podróżował, np. na działkę – musi być lekki i poręczny, a zatem również mniejszy gabarytowo. Przenośne kuchenki indukcyjne nie oferują łączenia stref, ale niektóre modele mają praktyczną funkcję regulacji mocy dla każdego pola niezależnie.

Przenośne

Fot. Eldom

Nowoczesne systemy sterowania

W indukcyjnych płytach grzewczych wykorzystuje się sterowanie elektroniczne. Taki panel sterowania najczęściej przyjmuje formę sensorową, która w szybki i komfortowy sposób pozwala regulować moc pól grzewczych czy wybrać funkcje dodatkowe. Użytkownicy za pomocą opuszków palców wybierają konkretne ustawienia. W wielu wypadkach mogą zmieniać lub wybierać różne opcje w jednej chwili. Sensorowe panele zawierają takie elementy jak włącznik urządzenia, blokada sterowania, a także kilkustopniowa regulacja mocy. Owa regulacja mocy może być dostępna w formie slidera lub opcji „plus/minus”. Obecnie wielu producentów wychodzi poza standardowe ramy, oferując nowoczesne systemy sterowania za pomocą magnetycznych (stałych lub wyjmowanych) krążków lub łączenie techniki indukcyjnej z wyświetlaczami LED.

Przenośne

MPM MKE-11; GOTIE GPI-200

Gorenje z 8 poziomami mocy

Przenośna płyta indukcyjna marki Gorenje oferuje szeroki zakres temperatury i komfortowy czasomierz. Model ICE2000SP wyposażony jest w dotykowe sterowanie, dzięki któremu użytkownik ustawi temperaturę aż na 8 poziomach mocy. Czas gotowania może być ustawiony do 180 minut. Po odmierzeniu ustawionego czasu płyta automatycznie wyłączy się i powiadomi sygnałem dźwiękowym o ukończonym zadaniu. Dzięki wygodnej i intuicyjnej kontroli dotykowej ustawienie poziomu temperatury na polu grzewczym jest łatwe i szybkie. Dla pola grzewczego może być ustawiony również w taki sam sposób czas pracy. Niezawodna i praktyczna w użytkowaniu, przenośna płyta indukcyjna marki Gorenje, to również bezpieczeństwo w użytkowaniu. Zastosowano w niej proste rozwiązanie, aby zapobiec przypadkowemu uruchomieniu przez dzieci. Przebywanie dziecka w pobliżu tego rodzaju urządzenia zawsze może wiązać się z niebezpieczeństwem. Dodatkowo dla zapewnienia jeszcze większego bezpieczeństwa, pole grzejne automatycznie wyłącza się po zdjęciu z niego garnka. Płyta jest elegancko wykonana. Ma zaokrąglone linie i bardzo małą grubość.

Gorenje

MPM do małej i większej kuchni

Urządzenie marki MPM sprawdzi się nie tylko w kuchni, jako główne lub dodatkowe czy zapasowe źródło do gotowania, ale to również pomysł na wakacyjne wyjazdy – do przyczepy kempingowej lub domku letniskowego. Płyta jest niewielka, łatwa w transporcie i utrzymaniu w czystości. Model MPM MKE- 13 to energooszczędne rozwiązanie, pozwalające gotować szybko i sprawnie. Wyposażony jest w specjalne lampki kontrolne i sygnały dźwiękowe, które sygnalizują podłączenie do sieci, wybieranie funkcji, a także zakończenie pracy. Na komfort użytkowania kuchenki wpływa jej szerokie zastosowanie. Wyposażona jest w dwa oddzielne pola indukcyjne z niezależną regulacją mocy. Komfort użytkowania dopełnia dotykowy panel sterowania z jasno oznaczoną ikonografiką. Kuchenka indukcyjna MKE-13 wyposażona jest również w blokadę przed przypadkowym włączeniem, którą użytkownik może aktywować na panelu sterującym. To nie wszystko – nawet jeżeli zapomnimy o tej funkcji, po 5 sekundach bezczynności urządzenie automatycznie się wyłączy.

MPM
2023-05-06
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket