Podobna konstrukcja sprawia, że opiekacze do kanapek, grille elektryczne czy gofrownice to urządzenia często współdzielące funkcje. Główna różnica między nimi to kształt zastosowanych płytek grzewczych. Oferowane są jednak również urządzenia wielofunkcyjne, w których pytki są wymienne. (Fot. Amica)
Czytaj więcej...
Choć toster jest stosunkowo prostym urządzeniem, to wybierając go, warto zdecydować się na produkt dobrej jakości, który przede wszystkim pod względem wzorniczym pasuje do danej kuchni. Nowoczesne modele mogą być prawdziwą ozdobą pomieszczeń. (Fot. Sam Cook)
Czytaj więcej...
Praktyczne tostery zdobywają coraz większą popularność w naszych kuchniach. Dzięki nim szybko przygotujemy śniadanie z ciepłymi grzankami. Wybierając sprzęt, warto zwrócić uwagę na jego parametry oraz właściwości użytkowe. Jeśli zależy nam na spójnej stylistyce, warto wybierać urządzenia w ramach serii śniadaniowej.
Czytaj więcej...
Raz na dwa, trzy lata, a niektórzy producenci nawet co roku wprowadzają nowe linie wzornicze bądź uzupełniają te, które już istnieją, o nowe produkty. Można to zaobserwować niemal w każdym sektorze wyposażenia gospodarstwa domowych – od tkanin, armatury kuchennej i łazienkowej, przez porcelanę, po duże i małe AGD.
Czytaj więcej...
Wbrew pozorom rynek tosterów jest bardzo zróżnicowany. Możemy na nim znaleźć zarówno modele o prostej budowie, które przede wszystkim opiekają pieczywo, nie brakuje jednak także dodatkowych rozwiązań, np. rusztów do opiekania czy nawet możliwości przygotowania jajek.
Czytaj więcej...
Każde urządzenie elektryczne, a w szczególności te, które mają kontakt z żywnością, wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Tak naprawdę nie da się uniknąć systematycznego czyszczenia tostera, który mimo upływu czasu nadal powinien być w dobrej formie.
Czytaj więcej...
Chleb tak jak i wszystko inne ma swoja historię. Z biegiem lat zmienił się sposób jego wyrabiania oraz smak. Dodawano nowe składniki i eksperymentowano ze smakiem. Pierwsze wypieki bardziej przypominały podpłomyki niż znane wszystkim bochenki czy rogale. Placki z mąki i śruty pieczone w popiele początkowo przygotowywano na rozgrzanych kamieniach, a później na rusztach i blachach.
Czytaj więcej...
Opisując urządzenia, trudno nie wspomnieć o tym, jaka jest ich historia i kogo można uznać za twórcę najciekawszych rozwiązań. Podobnie jest z tosterami, które nawiązują do znanej od wieków metody opiekania pieczywa nad paleniskiem.
Czytaj więcej...
Ruszty to dodatkowy element budowy tosterów, który użytkownicy doceniają za jego praktyczność. Służą one do opiekania większych porcji pieczywa, rogalików czy bułek. Umieszcza się je nad szczelinami, dzięki czemu wydobywające się z nich ciepło opieka produkty. Na sklepowych półkach można znaleźć również specjalne nakładki wykonane z metalowego drutu, które pozwalają przygotować pieczywo dowolnej wielkości.
Czytaj więcej...
Jak sama nazwa wskazuje, tostery to urządzenia służące do przygotowywania tostów, lecz takie ujęcie ich zadania jest zbyt dużym uproszczeniem. Tostery już dawno przestały tylko opiekać pieczywo. Obecnie wyposażane są w dodatkowe funkcje, które nie tylko ułatwiają użytkowanie, ale i zwiększają możliwości urządzenia.
Czytaj więcej...© 2025 InfoMarket