Podczas zakupu, warto zwrócić uwagę na rozwiązania funkcjonalno-techniczne, które ułatwią użytkowanie grilla. Producenci proponują wiele rozwiązań, z których jedne są już standardem, a inne jeszcze nowością.
Najważniejsze to:
- możliwość demontażu elementów grilla – oznacza przede wszystkim łatwe czyszczenie urządzenia. W zależności od modelu można zdemontować ruszt lub płytę, element grzejny, pojemnik na wodę i tłuszcz, a także tackę. Bardzo często większość tych elementów można myć w zmywarce;
- możliwość demontażu nóżek – to duże ułatwienie dla użytkowników grilli stojących. Dzięki niemu urządzenie można prawie całkowicie rozmontować i korzystać z niego jak z klasycznego modelu stołowego;
- antypoślizgowe nóżki – zapobiegają przesuwaniu się urządzenia w trakcie pracy i zapewniają mu stabilność. Dzięki temu zwiększają komfort i bezpieczeństwo użytkowania;
- nienagrzewające się uchwyty – są standardem. Pozwalają przenosić urządzenie i chronią użytkownika przed poparzeniem w trakcie obsługi grilla, a także ułatwiają demontowanie płyty grzejnej;
- pokrywka – jest często dołączana do grilli otwartych. Najczęściej wykonana jest z grubego, hartowanego szkła, odpornego na wysokie temperatury. Pokrywa ochrania użytkownika przed pryskającym tłuszczem, przyspiesza opiekanie potraw i umożliwia kontrolowanie grillowania;
- osłonka przeciwrozpryskowa – można ją zdemontować i umyć. Nie tylko osłania blat przed rozpryskującym się tłuszczem, ale też, w wypadku grilli stojących, chroni przed wiatrem;
- regulacja wysokości rusztu – może być dwu- lub trójstopniowa. Umożliwia przyrządzanie delikatnych potraw, wymagających dłuższego grillowania w niższej temperaturze. Niektóre grille zamknięte mają również regulację wysokości górnej płyty;
- regulacja temperatury – grille mogą być sterowane za pomocą pokrętła lub elektronicznie, płynnie lub skokowo. Na rynku dostępne są modele z dodatkowo wyodrębnionymi funkcjami, np. opiekania lub przyrumieniania, lub z regulacją zintegrowaną z odłączanym przewodem elektrycznym. Grille, które nie mają regulatora temperatury, są wyposażone we włącznik/wyłącznik lub stają się gotowe do pracy po podłączeniu do gniazdka;
- lampki kontrolne – informują użytkownika o podłączeniu urządzenia do prądu i gotowości do pracy; automatyczne wyłączenie – po upływie określonego czasu (np. 30 min) bezczynności grill zostaje automatycznie wyłączony. Rozwiązanie to zapobiega przypadkowemu pozostawieniu włączonego urządzenia;
- zabezpieczenie przed przegrzaniem – urządzenie nagrzewa się tylko do wybranej temperatury; funkcja utrzymania temperatury – pozwala grillować potrawy przez cały czas w tej samej temperaturze; tacka na tłuszcz – to do niej spływa tłuszcz wytapiający się z grillowanego mięsa. Większość tacek można wysunąć i umyć w zmywarce;
- otwory odprowadzające tłuszcz – to nimi nadmiar tłuszczu spływa do umieszczonej pod płytą tacki. W zależności od modelu kanaliki umieszczone są na krawędziach płyty lub na jej powierzchni;
- możliwość serwowania na płycie grilla – niektóre modele stołowe mają możliwość serwowania potraw bezpośrednio na płycie grilla;
- przechowywanie w pionie – to rozwiązanie spotykane w grillach zamkniętych;
- uchwyt na przewód – wbrew pozorom nie jest standardowym rozwiązaniem. Najczęściej spotyka się je w grillach zamkniętych. Przewód zasilający można nawinąć na specjalny uchwyt, znajdujący się na spodzie urządzenia, co ułatwia jego przechowywanie;
- blokada otwarcia płyt – jest obowiązkowa w grillach zamkniętych i ułatwia ich przechowywanie w pozycji zamkniętej.