W przeciwieństwie do sokowirówek wyciskarki wyciskają, a nie przecierają owoce przez sita. Należą do urządzeń wolnoobrotowch, dzięki czemu podczas wyciskania soku nie dochodzi m.in. do jego utlenienia. To z kolei wpływa na to, że dłużej jest on przydatny do spożycia. Po wrzuceniu wszystkich składników przez otwór wlotowy do pojemnika, owoce wpadają na obracającą się śrubę tzw. ślimaka. Śruba z odpowiednią prędkością miażdży produkty, które pod wpływem obrotu i siły śruby przeciskane są przez sito. Wytworzony sok przepływa przez pojemnik i wypływa jednym ujściem, natomiast drugim wylotem wypadają zmiażdżone wcześniej odpadki.
© 2025 InfoMarket
Serwis infoprodukt.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne podobne technologie podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych. Informacje gromadzone w ten sposób są przetwarzane przez administratora serwisu oraz dostawców narzędzi zewnętrznych. Czy wyrażasz zgodę na korzystanie z tych zewnętrznych narzędzi na zasadach opisanych w polityce prywatności?