Jedną z głównych przyczyn psucia się jedzenia, obok nieodpowiedniej temperatury, jest powietrze i jego skład. Zawarty w nim tlen oraz różne związki przyspieszają rozwój drobnoustrojów i bakterii, skracając trwałość produktów.
Poza rozwojem procesów gnilnych, które są ostatnią fazą psucia się produktów żywnościowych, zanieczyszczone powietrze powoduje także utratę właściwości odżywczych oraz ich smaku i zapachu. Aby temu zapobiec, warto przemyśleć zakup urządzenia do pakowania żywności. Najlepiej próżniowego.
© 2025 InfoMarket
Serwis infoprodukt.pl wykorzystuje pliki cookies oraz inne podobne technologie podmiotów trzecich w celu korzystania z zewnętrznych narzędzi analitycznych. Informacje gromadzone w ten sposób są przetwarzane przez administratora serwisu oraz dostawców narzędzi zewnętrznych. Czy wyrażasz zgodę na korzystanie z tych zewnętrznych narzędzi na zasadach opisanych w polityce prywatności?