Marnowanie żywności jest dziś ogromnym problemem. Wbrew pozorom da mu się dosyć łatwo zaradzić. Nie musimy wcale unikać kupowana na zapas. Wystarczy nam zgrzewarka próżniowa do żywności, za pomocą której w kilka chwil hermetycznie zapakujemy produkt na później. (Fot. FoodSaver)
Dobra zgrzewarka próżniowa do żywności korzysta z folii, pojemników lub specjalnych worków. W parze z argumentem dotyczącym niemarnowania żywności idzie często niechęć do generowania plastikowych odpadów. Dlatego wiele worków i pojemników jest wielokrotnego użytku. Jedną z głównych przyczyn psucia się jedzenia, obok nieodpowiedniej temperatury, jest powietrze i jego skład. Zawarty w nim tlen oraz różne związki przyspieszają rozwój drobnoustrojów i bakterii, co skraca trwałość produktów. Poza rozwojem procesów gnilnych, które są ostatnią fazą psucia się produktów żywnościowych, zanieczyszczone powietrze powoduje także utratę właściwości odżywczych oraz ich smaku i zapachu. Zapobiec temu może pakowarka próżniowa do żywności.
Oprócz możliwości dłuższego przechowywania żywności zaletą pakowania próżniowego jest przede wszystkim zredukowanie liczby pojemników czy garnków, w których przechowujemy żywność. Miejsce w lodówce lub szafce zwiększy się nawet cztero- lub pięciokrotnie, jeśli zamienimy tradycyjne pojemniki na próżniowo zapakowane woreczki. Pakowanie próżniowe jest także idealnym rozwiązaniem do dzielenia dużych ilości produktów spożywczych na mniejsze porcje i przechowywania ich w zamrażarce. Samo pakowanie jest przy tym zalecane szczególnie we współczesnych chłodziarkach z systemem No Frost, w których częściej dochodzi do przesuszenia produktów.
FOODSAVER FFS017X; CONCEPT VA0040
SAM COOK PSC-31B; CAMRY CR 4470
Jeśli zastanawiamy się nad zakupem takiego sprzętu, warto wziąć pod uwagę jakość i liczbę spoin, które po procesie wyciągania powietrza odpowiadają za szczelne zamknięcie opakowania. Mała ich liczba powoduje, że pakowarka próżniowa do żywności zgrzewa woreczek niedokładnie, przez co łatwo jest zrobić w zgrzewie dziurę i wpuścić ponownie powietrze. Dlatego jeśli listwa nie spełnia swojej funkcji wystarczająco dobrze, warto czasem wykonać podwójny lub potrójny zgrzew, żeby mieć pewność, że opakowanie jest szczelnie zamknięte – to szczególnie ważne, jeśli zgrzewamy produkt płynny.
FOODSAVER VS2190X; ADLER AD 4503
ADLER AD 4515; MESKO MS 4492
Pakowanie próżniowe jest dziś „na czasie”. To za sprawą rozpowszechnienia metody wolnego gotowania (z francuskiego sous-vide). Taki rodzaj obróbki pozwala zachować pełnię aromatu potrawy, ponieważ soki, minerały i smak mięsa, ryb czy owoców i warzyw zostaje w produkcie – dzięki woreczkowi nic nie wyparuje, a wszystko zostaje w środku potrawy. Próżniowo zapakowany produkt należy włożyć do garnka z wodą o dość niskiej temperaturze i gotować nawet 4 – 6 godz. na małym ogniu. Podobnie jest w wypadku piekarników parowych. Do woreczka oprócz świeżego produktu można włożyć zioła czy marynatę, a miękkość, soczystość i wyjątkowy aromat – gwarantowane.
FOODSAVER VS2290X
Przedłużenie świeżości żywności jeszcze nigdy nie było tak proste. Pomoże w tym zgrzewarka próżniowa Concept VA0050. To kompaktowe urządzenie nie tylko pozwala na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych bez utraty smaku i aromatu, ale także pomaga zaoszczędzić miejsce w lodówce i zamrażarce. Dzięki próżniowemu pakowaniu możliwe jest również przygotowywanie dań metodą sous-vide oraz błyskawiczne marynowanie mięsa, co czyni urządzenie niezwykle funkcjonalnym dodatkiem do każdej kuchni. W zestawie znajduje się dziesięć worków oraz wąż do pojemników próżniowych, co pozwala od razu rozpocząć użytkowanie. Zgrzewarka próżniowa Concept VA0050 został wyposażony w cztery tryby pracy, które umożliwiają pakowanie produktów suchych, mokrych, a także żywności w pojemnikach. Dzięki oddzielnym przyciskom dla każdej funkcji obsługa urządzenia jest wyjątkowo intuicyjna i szybka. Funkcja automatycznego zgrzewania uruchamia jednocześnie proces zasysania powietrza i zgrzewania folii, a w każdej chwili można go natychmiast przerwać. Użytkownik ma możliwość wyboru trybu pakowania dla produktów suchych i wilgotnych, a specjalny, wyjmowany zbiornik skutecznie zbiera nadmiar wilgoci. Dodatkowo funkcja pulse pozwala na precyzyjne sterowanie procesem odsysania powietrza – wystarczy nacisnąć przycisk, by rozpocząć, i zwolnić go, by przerwać. To rozwiązanie idealne do pakowania delikatnych produktów, które mogłyby zostać uszkodzone przez nadmierne podciśnienie. Zgrzewarka próżniowa Concept VA0050 oferuje także możliwość samego zgrzewania folii, bez wyciągania powietrza. Urządzenie obsługuje maksymalną szerokość worka do 28 cm.
Zachowanie świeżości produktów na dłużej staje się wyjątkowo proste, a pomoże w tym nowoczesna zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS5910X, która umożliwia przechowywanie żywności nawet do pięciu razy dłużej niż przy użyciu tradycyjnych metod. Próżniowe pakowanie pozwala nie tylko zmniejszyć ilość marnowanej żywności, ale także oszczędzić pieniądze i ograniczyć wpływ na środowisko. Jednym z największych atutów, jakie ma zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS5910X, jest możliwość bezpośredniego pakowania próżniowego płynnych produktów, takich jak zupy, sosy czy salsa, bez konieczności ich wcześniejszego zamrażania. Dzięki temu urządzenie idealnie nadaje się nie tylko do przechowywania suchych i wilgotnych produktów, ale także tych trudniejszych w obróbce. Aż sześć trybów pracy – do żywności suchej, mokrej, płynnej, a także tryb sous vide, pulsacyjny i próżniowy – sprawia, że urządzenie staje się niezwykle wszechstronnym pomocnikiem w codziennym gotowaniu. Obsługa zgrzewarki próżniowej FoodSaver VS5910X jest wyjątkowo prosta – wystarczy włożyć woreczek, wybrać odpowiedni tryb i nacisnąć przycisk „Seal”. Urządzenie automatycznie wykryje torebkę, zamknie się, zablokuje i szczelnie ją zgrzeje, by zapewnić bezpieczeństwo przechowywanej żywności.
© 2025 InfoMarket