Roboty planetarne i miksery to urządzenia często mylone. Choć są przeznaczone przede wszystkim do przygotowywania wypieków, to coraz częściej w dodatkowym wyposażeniu znajdziemy inne przydatne akcesoria, co znacznie zwiększa spektrum zastosowań. (Fot. Bosch)
Poza nimi miłośnicy wypieków powinni pamiętać o dodatkowych akcesoriach kuchennych, jak np. wagi. Dzięki nim prawidłowo dobierzemy proporcje składników, co gwarantuje uzyskanie odpowiednich rezultatów w kuchni. Co więcej, są bardzo wygodne w użyciu i wyposażone w rozwiązania, które znacznie przyspieszają wykonywanie prac kuchennych. To dotyczy zresztą wszystkich omawianych urządzeń. Na samym początku przyjrzyjmy się jednak najbardziej zaawansowanym – robotom planetarnym.
W robotach planetarnych ruch mieszadeł jest ruchem złożonym, przy pomocy którego narzędzie samodzielnie miesza całą zawartość misy, nie pomijając jakichkolwiek miejsc. Jak to możliwe? Maksymalne zbliżenie się mieszadła do ścianek naczynia w ciągu jednego pełnego ruchu po obwodzie misy gwarantuje doskonałe rezultaty. Na tym nie koniec. W tym samym czasie wykonuje ono także ruch wokół własnej osi, co znacznie skraca czas potrzebny do wymieszania składników. Urządzenia tego typu specjalizują się w przygotowywaniu mas zarówno lekkich, jak i ciężkich. Charakterystyczny ruch mieszadeł zapewnia im idealne napowietrzenie, które gwarantuje doskonały efekt końcowy. Dzięki dzieży i mieszadłom, które wykonane są z dobrej jakości stali nierdzewnej, roboty planetarne doskonale sprawdzają się podczas „zadań specjalnych”, takich jak mieszanie ciast drożdżowych. Solidna konstrukcja korpusu oraz dodatkowych elementów odpowiada za możliwości urządzenia, które ma bardzo szerokie zastosowanie. Rozważając zakup robota planetarnego, trzeba pamiętać, że nie ograniczają się one jedynie do pracy w dzieży. Szeroka gama przystawek pozwala szybciej i łatwiej wykonać wiele kuchennych czynności. Wśród nich są mielenie, robienie przecierów z pomidorów, żurawiny, malin (z oddzieleniem pestek i skórek), tarcie, szatkowanie, wałkowanie, krojenie różnych makaronów, robienie pierożków ravioli, kiełbasek, mielenie zboża na mąkę i na płatki, a nawet otwieranie puszek. Ważnym elementem są dostępne mieszadła i haki, które różnie nazywają różni producenci. Tak naprawdę każdy model konkretnej marki ma bardzo charakterystyczne mieszadła o niepowtarzalnej konstrukcji, która ma zagwarantować doskonałe rezultaty – dlatego też warto przyjrzeć się temu, jaki mają kształt i jakie są ich największe zalety.
RAVANSON RP-1800S; CAMRY CR 4223
Roboty planetarne wyglądem przypominają miksery stojące. Zbudowane są z ruchomej głowicy oraz misy, w której umieszcza się przetwarzane produkty. Dobrej jakości mieszadła poruszają się w charakterystyczny sposób – nie tylko wokół własnej osi, ale i po obwodzie misy. Takie rozwiązanie gwarantuje szybkie i dokładne wymieszanie wszystkich produktów. Misa zazwyczaj wykonana jest ze stali nierdzewnej, która jest trwałym materiałem, odpornym na zużycie oraz bardzo łatwym w czyszczeniu. W niektórych modelach podstawowych misy są wykonane z tworzywa sztucznego. W zależności od zaleceń producenta może być dozwolone mycie dzieży w zmywarce. Dodatkowo misa wyposażona jest w pokrywę, która chroni otoczenie przed zachlapaniem, np. ciastem. Znajduje się w niej otwór, przez który można dodawać składniki w czasie pracy. Ruchomą głowicę robota planetarnego można podnieść, co pozwala na wyjęcie misy bądź wymianę mieszadeł. Standardowo w zestawie każdy robot planetarny ma trzy typy mieszadeł – do ubijania, hak do zagniatania ciasta i nasadkę mieszającą do ciasta.
AMICA KML 4011; BOSCH MUM5XW10
Jedną z zalet robotów planetarnych jest łatwe sterowanie. W praktyce sprowadza się ono do kontroli prędkości obrotowej. Najczęściej służy do tego umieszczone na boku obudowy pokrętło – wielostopniowe lub z płynnym ustawieniem prędkości. Przy jego pomocy można wygodnie wybrać określoną szybkość lub ewentualnie skorzystać z trybu pulsacyjnego. Na obudowie może być umieszczona czytelna ikonografika, która informuje, jaki zakres prędkości jest zalecany do określonych prac. Dzięki temu obsługa urządzenia jest łatwiejsza. Ewentualne zalecenia można także znaleźć w dołączonej do zestawu instrukcji obsługi lub książce z przepisami – to częsty dodatek do robotów kuchennych. Niektóre bardziej zaawansowane modele robotów planetarnych dysponują dodatkowo timerem, a nawet wyświetlaczem LCD. Można więc zaprogramować, jak długo urządzenie ma mieszać składniki, a w tym czasie zająć się czymś innym. Oprócz tego ekran prezentuje informacje o masie składników, jeśli urządzenie ma wbudowaną wagę.
W najbardziej zaawansowanych modelach robotów planetarnych dostępne są także ekrany dotykowe oraz opcja łączności przez Wi-Fi. Urządzenie takie może być wyposażone również w funkcję gotowania. W praktyce dzięki Wi-Fi baza przepisów jest stale aktualizowana, a na dużym dotykowym wyświetlaczu prezentowane są wskazówki na temat tego, jak przygotować daną potrawę. Możemy również skorzystać z wbudowanych programów automatycznych. Opcja gotowania przydaje się także podczas wyrabiania ciasta. Misa może być podgrzewana, co pozwala np. rozpuścić czekoladę czy ułatwia wyrastanie ciasta.
RAVANSON RP-1500BS; SAM COOK PSC-150/B
Wybierając robot planetarny, powinniśmy zwrócić uwagę na jego wyposażenie. Podstawowe modele, przydatne przede wszystkim w przygotowywaniu wypieków, są wyposażone, oczywiście, w misę i mieszadła. Zazwyczaj w zestawie znajdziemy hak, który jest przeznaczony do zagniatania ciężkich ciast (np. drożdżowego), trzepaczkę (idealną np. do ubijania piany z białek czy śmietany) oraz mieszadło do lekkich mas (np. ciasta biszkoptowego). Niektóre modele mają również elastyczne mieszadło do mas cukierniczych. To jednak nie koniec możliwości oferowanych przez roboty planetarne. W najbardziej wielofunkcyjnych modelach znajdziemy takie dodatkowe wyposażenie jak:
ADLER AD 4225; AMICA MDT 1015
Dostępne na rynku miksery można podzielić na modele ręczne i stojące. Miksery ręczne to najprostsze w budowie urządzenia, składające się jedynie z korpusu i końcówek. Charakteryzują się niewielkimi gabarytami przy stosunkowo małej masie. Modele ręczne można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Są doskonałą propozycją dla tych osób, które nie potrzebują zaawansowanych urządzeń lub które rzadko gotują same. Miksery stojące to połączenie modeli ręcznych z misą oraz specjalnym stojakiem. Dzięki możliwości przymocowania miksera i misy do korpusu urządzenie pracuje praktycznie samodzielnie. Wystarczy je odpowiednio zamontować, żeby mogło miksować produkty bez pomocy użytkownika. To duże ułatwienie, które pozwala w tym samym czasie przygotowywać inne produkty. Modele stojące zajmują więcej miejsca i mogą być wyposażone w dodatkowe rozwiązania, np. wagę kuchenną czy osłonę, która ogranicza rozpryski mieszanych składników. Standardowo misa wykonana jest z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej i ma pojemność do ok. 2,5 l. Wyglądem przypominają nieco kompaktowe roboty planetarne, lecz to tylko pozory. W praktyce urządzenia te różni rodzaj ruchu wykonywanego przez mieszadła. W misie wystarczy umieścić składniki, wybrać prędkość i po kilku chwilach zacznie się ich mieszanie. Podczas pracy obracają się zarówno misa, jak i mieszadła. Dzięki temu składniki są dobrze rozmieszane, a konsystencja odpowiednia. Dodatkowo urządzenia nie musimy trzymać w ręce, więc korzystanie z niego jest mniej męczące.
© 2024 InfoMarket