Dno

Kiedyś do tego elementu nie przywiązywało się większej wagi, obecnie wiadomo, że jego konstrukcja, i to zarówno w wypadku garnków, jak i patelni, ma kolosalne znaczenie dla sprawnego gotowania. Grube, kilkuwarstwowe, odpowiednio wyprofi lowane sprawia, że ciepło jest przez nie równomiernie rozprowadzane, co ułatwia oraz przyspiesza przyrządzanie potraw. Taka dna budowa ogranicza również ryzyko przypalenia potrawy. Producenci naczyń kuchennych w tym zakresie proponują zazwyczaj swoje firmowe rozwiązania – niektóre modele mają w dnach specjalne rowki, a często także symbole informujące o tym, na jakich rodzajach płyt mogą gotować.

Dno

Źródło energii

Gotować i smażyć można na płycie gazowej, elektrycznej, indukcyjnej, jak również w naczyniach bezpośrednio zasilanych energią elektryczną. To do wielkości i rodzaju pól płyty powinno się dostosowywać garnki i patelnie, a zwłaszcza ich wielkość oraz materiał, z którego są wykonane. Gaz, można powiedzieć, jest najmniej wymagający, jeśli chodzi o materiał – w tym wypadku liczy się raczej rozmiar naczynia, dostosowany do wielkości palnika, podobnie jest z płytami elektrycznymi oraz wielkością zaznaczonych na nich pól grzewczych. Tylko indukcja wprowadza największe ograniczenia, gdyż wymaga naczyń z dnem ferromagnetycznym, a najlepiej, by całe naczynie było wykonane z takiego metalu, jednakże tego typu garnki można wykorzystywać na wszystkich innych rodzajach płyt. Z kolei naczynia elektryczne (garnki czy patelnie) bezpośrednio zasilane energią są zazwyczaj stalowe, choć bywają też ceramiczne, jednak nie można z nich korzystać w inny sposób, stawiając je np. na płycie kuchennej, bez względu na jej rodzaj.

Źródło energii
2016-12-16
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket