Historia kawy parzonej metodą przelewową sięga 1908 r. Wtedy to Melitta Bentz w Dreźnie wyprodukowała pierwszy filtr do kawy. Produkt został opatentowan y, a jeszcze w tym samym roku została założona firma Melitta. Dziś to jedno z przedsiębiorstw specjalizujących się w produkcji ekspresów do kawy, tak przelewowych, jak i automatycznych.
Choć ekspresy przelewowe już od wielu lat goszczą w naszych kuchniach, to można stwierdzić, że w ostatnim czasie przeżywają swoisty renesans. Urządzenia są bardzo atrakcyjne pod względem wzorniczym oraz funkcjonalne. Klienci również chętnie sięgają po odmienne metody parzenia kawy, szukając alternatywy dla popularnego espresso. Szczególnie dużym zainteresowaniem ekspresy przelewowe cieszą się np. w Stanach Zjednoczonych, a obraz kelnerki dolewającej kawę z dzbanka w przydrożnym barze już na stałe wsiąkł do popkultury. Podobnie cieszą się one zainteresowaniem w krajach skandynawskich, gdzie w surowym klimacie kubek gorącej kawy stanowi świetny sposób na rozgrzewkę. Do tego zasada działania ekspresów przelewowych jest bardzo łatwa, więc są dostępne w przystępnych cenach. Jeśli do tej pory nie korzystaliśmy z ekspresu do kawy, a chcielibyśmy spróbować czegoś więcej niż tradycyjnej „fusiary”, to model przelewowy będzie bardzo dobrym wyborem.
Melitta ® AromaElegance DeLuxe 1012-03; Siemens TC86303; Bosch TKA6A044; Amica CD 4011
Urządzenia takie przygotowują kawę filtrowaną. Zależnie od pojemności dzbanka mogą zaparzyć kawę dla większej liczby osób. Mają moc 600 – 2400 W i są sterowane ręcznie albo elektronicznie. Wyróżniają się prostą budową i takim też działaniem. Niektóre modele mają regulację mocy naparu, wbudowany młynek i wyświetlacz. W trakcie pracy woda jest podgrzewana do odpowiedniej temperatury, a następnie przesiąka przez kawę umieszczoną w stożkowym pojemniku z filtrem. Może to być siateczkowy filtr wielokrotnego użytku, wykonany z tworzywa sztucznego, jak i filtr papierowy jednorazowego użytku. Zależy to od modelu urządzenia. W przeciwieństwie do modeli automatycznych czy kolbowych nie występuje tu pompa ciśnieniowa. Dlatego woda po prostu przesiąka przez kawę do dzbanka zgodnie z grawitacją. W porównaniu do modeli ciśnieniowych ekspresy przelewowe są więc wolniejsze, jednak częściowo można to zrekompensować sobie takimi funkcjami jak timer czy opcja utrzymywania temperatury. Dzięki temu kawa w dzbanku może być przygotowana wcześniej. W praktyce w ekspresach przelewowych znajdziemy kilka nowoczesnych rozwiązań, które pomogą w łatwiejszym przygotowaniu pysznej kawy.
Stylowe ekspresy przelewowe mogą być elementami designerskich serii śniadaniowych. (Fot. Bosch)
Jest kilka ważnych parametrów, na które powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając ekspres przelewowy, aby był on dopasowany do naszych wymagań. Przede wszystkim jest to pojemność dzbanka na kawę. Oczywiście, im większa, tym więcej kawy przygotujemy za jednym razem. Zazwyczaj producenci podają pojemność w litrach oraz liczbie filiżanek, co znacznie ułatwia wybór ekspresu, ponieważ wiemy, ilu gości możemy poczęstować kawą z jednego parzenia. Modele konsumenckie zazwyczaj mają dzbanki o pojemności ok. 1 l, większe (nawet ponad 2 l) znajdziemy w tych przeznaczonych do gastronomi. Znaczenie ma również pojemność zbiornika na wodę, która bardzo często jest dopasowana do maksymalnej objętości dzbanka. Producent może zastosować miarę, która informuje, na ile filiżanek kawy wystarczy wody. Oczywiście, jak w każdym sprzęcie kuchennym zalecamy stosowanie wody filtrowanej, np. z dzbanka, co znacznie redukuje ilość powstałego kamienia.
Znaczenie ma także moc ekspresu, zazwyczaj wynosi ona ok. 1000 W i jest w pełni wystarczająca od szybkiego nagrzania wody w ilości wymaganej do przygotowania kawy. Ekspresy o większej mocy zazwyczaj mogą przygotować także więcej kawy, ponieważ mają pojemniejsze dzbanki. W modelach, które są wyposażone w młynek, możemy także zwrócić uwagę na pojemność zbiornika na ziarna – im jest większa, tym rzadziej trzeba go uzupełniać.
Melitta ® Look Perfection; MPM MKW-04; Setti+ CM900X Smart; Tessa Aroma 100
Wcześniejsze opisy pokazują, że działanie ekspresu przelewowego nie jest zbytnio skomplikowane. Mimo wszystko w urządzeniach tych znajdziemy kilka funkcji, które sprawiają, że korzystanie z nich jest łatwiejsze, a kawa jeszcze lepsza:
Pojemność dzbanka powinna być dopasowana do liczby użytkowników zazwyczaj korzystających z ekspresu. (Fot. Eldom)
Zewnętrzną obudowę ekspresu, aby uniknąć zarysowań, powinniśmy czyścić np. miękką, wilgotną ściereczką. Niektóre elementy, np. pojemnik na kawę czy dzbanek, w zależności od zaleceń producenta mogą być także myte w zmywarce. Informacje o tym znajdziemy w instrukcji obsługi. Jak większość urządzeń mających kontakt z woda ekspres do kawy należy odkamieniać. W niektórych modelach możemy ustawić twardość wody, wtedy co określoną liczbę cykli, dopasowaną do jakości wody, urządzenie przypomni nam o konieczności odkamieniania. Warto zdecydować się na sprzęt z opcją samoczyszczenia. Roztworem odkamieniającym należy wypełnić maksymalną pojemność użytkową zbiornika na wodę, a następnie wcisnąć przycisk odpowiedzialny z odkamienianie. Proces się rozpocznie i potrwa kilkadziesiąt minut. Po zakończeniu urządzenie automatycznie się wyłączy. Szczegółowo proces odkamieniania danego modelu ekspresu jest opisany w instrukcji obsługi urządzenia.
© 2024 InfoMarket