Dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, która jest funkcjonalnie i praktycznie wyposażona. Odpowiednio dobrany sprzęt gospodarstwa domowego, przydatne akcesoria, spójna aranżacja przestrzeni i przemyślane zakupy to tylko nieliczne warunki stworzenia perfekcyjnie zorganizowanej kuchni. Co jeszcze? Sprawdzamy! (Fot. Franke)
Przestrzeń kuchenna jest szczególnym miejscem domu czy mieszkania i łączy zwykle kilka funkcji. Przemyślaną przestrzeń kuchenną oraz jej funkcjonalną organizację dobrze jest zaplanować już na etapie projektowania kuchni w nowym domu czy mieszkaniu lub podczas generalnego remontu. Warto zaznaczyć, że to wcale nie wyklucza możliwości urządzenia funkcjonalnego wnętrza już powstałej kuchni. Jak to zrobić? Jakie sprzęty mogą być przydatne? Sprawdziliśmy, co oferują w tym zakresie producenci akcesoriów do organizacji kuchni.
ALVEUS Bio Waste; FRANKE Cube 30; REJS Praktiko 60
Dobrze zorganizowana kuchnia to taka, w której dysponujemy nie tylko odpowiednimi urządzeniami gospodarstwa domowego, ale również są one rozplanowane w jak najbardziej funkcjonalny sposób. Ustawienie może być w zasadzie dowolne. Ważnym aspektem jest rekomendacja producenta. Na przykład płytę od lodówki powinna dzielić określona przestrzeń. To samo dotyczy również okapu, który do prawidłowego pochłaniania oparów powinien być umiejscowiony w odpowiedniej odległości od płyty grzewczej. Z kolei piekarnik zyskał nowy sposób montażu i teraz najbardziej funkcjonalnie z punktu widzenia pieczenia jest wtedy, gdy zamontujemy go na wysokości ramion. Takie umiejscowienie sprawia, że dużo wygodniej wyjmuje się z niego gorące potrawy i łatwiej operuje panelem sterowania.
Selektory odpadów, kompostowniki czy inne domowe systemy do zarządzania odpadami powinny być maksymalnie dopasowane do szerokości szafki kuchennej czy też miejsca, w którym zostaną zainstalowane. Do dyspozycji użytkowników są nie tylko specjalne pojemniki, ale również półki lub szuflady, którymi łatwo manewrować. (Fot. Franke)
Sprzęty kuchenne warto pogrupować w funkcjonalne ciągi. Co to oznacza? To nie jest skomplikowany zabieg i polega na podzieleniu kuchni na strefy, np. strefę chłodzenia, gotowania, zmywania i przechowywania. Pomimo tego, że między wymienionymi strefami widać znaczne różnice, w dobrze zaaranżowanej kuchni powinny się one funkcjonalnie przenikać, a co więcej – dopełniać. Przenikanie i dopełnianie stref zapewnią drobne akcesoria i dodatki, które z pozoru mogą wyglądać jak kuchenne ozdoby. W dłuższej perspektywie okazuje się, że przydatne słoje na makaron, stojaki na przyprawy, relingi do wieszania rozmaitych akcesoriów czy selektory na odpady stają się cichymi pomocnikami w kuchni, bez których gotowanie i przygotowywanie posiłków byłyby o wiele bardziej uciążliwe.
FRANKE All-in; FRANKE Andy Chef; FRANKE All-in Plus
Funkcjonalna organizacja kuchni to zastosowanie odpowiednich systemów, które zapewnią ład, porządek, ale też ergonomię podczas prac kuchennych. Na początek przeanalizujmy nasze potrzeby i oczekiwania. Dostosujmy liczbę i sposób rozmieszczenia mebli i sprzętów kuchennych. Oceńmy, jakie są nasze potrzeby w zakresie przechowywania niezbędnych akcesoriów, takich jak talerze, sztućce, garnki i patelnie. Przeanalizujmy też nasze zachowania w kwestiach zakupowych. Czy robimy ich dużo, ale rzadziej, czy raczej często i w mniejszych ilościach? To bardzo ważne, ponieważ określenie ilości zakupów pozwoli ocenić, jakiej lodówki, a może chłodziarkozamrażarki potrzebujemy. Jeśli w naszym koszyku zakupowym jest wiele produktów niewymagających przechowywania w niskich temperaturach, zastanówmy się nad sposobem ich funkcjonalnego składowania w szafkach. Jeśli kuchnia jest niewielka, a rodzina duża, może warto pomyśleć o dodatkowej spiżarni poza kuchnią. Ciekawym rozwiązaniem wychodzącym naprzeciw takim potrzebom są systemy, które pozwalają na przechowywanie produktów tak jak w lodówce, zatem zarówno na półkach, jak i na drzwiach szafki. Możemy również rozważyć rozwiązania wózkowe, które automatycznie wysuwają półkę do przodu, gdy otwieramy drzwi szafki. Takie udogodnienie jest uzyskiwane przez montaż odpowiednich zawiasów.
Fot. Comitor
Na uwagę zasługują również rozwiązania, które funkcjonalnie zagospodarują wąskie przestrzenie. Mowa tu na przykład o wąskich szafkach wysuwanych do przodu. Możemy w nich umieścić rozmaite produkty. Wielkość opakowań determinować będą sama powierzchnia szafki, możliwość regulacji półek, a także jej głębokość. Oprócz suchych produktów spożywczych czy przetworów możemy w niej przechowywać również zastawę stołową, butelki z napojami, wysokie wazony, a nawet przyprawy i książki z przepisami.
Zaplanowanie rozmieszczenia półek i szafek jest nie mniej ważne. Warto zaprojektować je w taki sposób, żeby ich użytkowanie było jak najbardziej funkcjonalne.
FRANKE Sorter FX 60; BLANCO Botton Pro; PEKA PULLBOY Z600
Systemy do przechowywania żywności powinny być ulokowane w pobliżu lodówki oraz strefy przygotowywania posiłków. Ważne są m.in. wkłady do szuflad organizujące rozmieszczenie sztućców, ale też systemy, w których łatwo przechowamy garnki, pokrywki, patelnie oraz rondle. Maksymalne wykorzystanie przestrzeni uzyskamy również dzięki systemom narożnym, czyli tak zwanym karuzelom wewnątrz szafek zlokalizowanych w rogach. Przy strefie zmywania, gdzie generowana jest największa ilość odpadów, powinna znaleźć się szafka z koszem na śmieci, a nawet pełnym systemem do segregacji odpadów. Warto skorzystać też z takich rozwiązań jak zestawy koszy wstawianych bezpośrednio do głębokiej szuflady, którą z łatwością otworzymy podczas na przykład obierania ziemniaków. Nie mniej ważne będą specjalnie wydzielone miejsca na detergenty. Coraz częściej stosowanym rozwiązaniem jest również młynek do odpadów.
© 2024 InfoMarket