ekspresy-do-kawy-do-zabudowy-2023-2-20

Ekspres do kawy do zabudowy nierzadko jest jednym ze sprzętów linii wzorniczej, co zapewnia spójność aranżacji kuchni,
a także możliwość komunikacji bezprzewodowej między urządzeniami. (Fot. Gaggenau)

Automatyka w zakresie codziennej obsługi

Zaletą urządzeń do zabudowy jest wszechobecna automatyka. W tych modelach często wystarczy jeden przycisk, żeby ekspres przyrządził nasz ulubiony napój, w dodatku według określonych przez nas preferencji. Automatyczne funkcje, dzięki wbudowanym w różnych punktach w ekspresie czujnikom, poinformują użytkownika o rozmaitych czynnościach, jakie powinien wykonać, żeby urządzenie działało sprawnie i długo. Do takich alertów możemy zaliczyć komunikat o braku ziaren kawy w zbiorniku, zapełnieniu pojemnika na fusy lub braku wody do przygotowania kolejnej porcji kawy. Co równie ważne, większość modeli poinformuje o konieczności przeprowadzenia okresowych czynności pielęgnacyjnych i konserwacyjnych, takich jak wymiana filtra, czyszczenie jednostki zaparzającej czy odkamienianie systemu. Systematycznie wykonywana pielęgnacja jest gwarancją sprawnego i prawidłowego działania urządzenia.

ekspresy-do-kawy-do-zabudowy-2023-2-23

SIEMENS CT636LES6; BOSCH CTL636ES6

Dostosowanie parametrów ulubionej kawy

Jak zaznaczyliśmy na wstępie, ekspresy do zabudowy wyposażone są w szereg przydatnych funkcji, dzięki którym możemy dowolnie spersonalizować ulubioną kawę, a nierzadko również kawę dla pozostałych domowników. W praktyce możemy tak spersonalizować ustawienia, żeby każdy użytkownik przygotował swoją ulubioną kawę wprost z panelu sterowania. Funkcja ta nazywana jest profilem użytkownika. W zależności od ich liczby będziemy mogli ustawić tyle spersonalizowanych profili, iloma dysponuje dany model ekspresu. Personalizacji podlegają intensywność naparu, czyli tak zwana moc kawy, stopień mielenia ziaren, ilość wody pobranej do zaparzenia, a także ilość mleka lub pianki mlecznej. Manualnie mamy również możliwość dostosowania wysokości wylewki do wielkości filiżanek i szklanek. Nowoczesne modele, używające wbudowanych czujników, same dostosowują tę wysokość do wielkości kubka.

ekspresy-do-kawy-do-zabudowy-2023-2-25

Fot. Bosch

Zaparzanie dwóch kaw w tym samym cyklu

Większość modeli przygotuje nam dwie porcje kawy czarnej w tym samym cyklu zaparzania. Mowa tu o specjałach typu ristretto, espresso, kawa czarna lub np. americano. Niektóre przygotują również dwie porcje kawy białej, czyli tej z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej, ale jest to cecha szczególna i warto o nią zapytać sprzedawcę. Nie jest to w każdym razie standardowa funkcja. Taka możliwość przydaje się szczególnie podczas spotkań rodzinnych czy imprez w większym gronie. Przygotowanie kawy dla kilku czy kilkunastu osób pojedynczo może trwać dłuższy czas. Jeśli ekspres wyposażony jest w funkcję często nazywaną Multi Cup, przygotuje nie tylko 2, ale również 4, 6, a nawet 8 porcji kawy w tym samym czasie.

ekspresy-do-kawy-do-zabudowy-2023-2-27

MIELE CVA 7840; FRANKE Mythos FMY 45 CM XS

Czyszczenie i konserwacja ekspresu

Ważnymi czynnościami podczas użytkowania ekspresu do kawy do zabudowy, tak samo jak w przypadku innych sprzętów gospodarstwa domowego, są okresowe czyszczenie i odkamienianie urządzenia. Poprawia ono wydajność pracy, a także przedłuża trwałość komponentów mających styczność z wodą, kawą i mlekiem. Dzięki odkamienianiu osad wapienny jest usuwany z wszelkich przewodów. Co ważne, w zależności od producenta i modelu ekspresy przystosowane są do informowania o konieczności odkamieniania. To samo dotyczy czyszczenia jednostki zaparzającej oraz przewodów mających styczność z kawą. Wiele modeli wyposażonych jest w automatyczne programy czyszczenia i odkamieniania. Przy wykorzystaniu rekomendowanych przez producentów środków czyszczących i odkamieniających oraz wsparciu komunikatów widocznych na wyświetlaczu bez trudu przeprowadzimy te procesy samodzielnie. Ważne jest, żeby postępować zgodnie z instrukcją wykonywania tych czynności i przeprowadzać je systematycznie.

ekspresy-do-kawy-do-zabudowy-2023-2-29

Fot. ASKO

Systemy ogrzewania wody

Dzięki termoblokom ekspres szybciej się nagrzewa i jest gotowy do pracy, działa na zasadzie przepływowego podgrzewacza wody – trzeba na początku pracy ekspresu wypuścić trochę wody (aby wnętrze się rozgrzało), utrzymuje też stałą temperaturę parzenia kawy, a ma to decydujący wpływ na jej właściwości. Oczywiście, duże znaczenie ma w tym woda, która podgrzewana jest bezpośrednio przed przygotowaniem naparu do takiej temperatury, jakiej dany rodzaj kawy wymaga (np. espresso czy gorąca woda do herbaty). W zależności od modelu w ekspresach montuje się pojedynczy lub podwójny termoblok. Układ zaparzania ochładza się, gdy się z niego nie korzysta. Dlatego też po zaparzeniu jednej kawy temperatura wewnątrz ekspresu spada, ciepło ucieka na przestrzeni między grzałką a jednostką zaparzania, z tego powodu podczas przygotowywania kolejnego naparu po dłuższej przerwie woda musi zostać podgrzana do wyższej temperatury. W ten sposób zmniejsza się straty ciepła i zapewnia optymalną temperaturę parzenia. Zaawansowane systemy elektroniczne samodzielnie dobierają jej wysokość do temperatury panującej w układzie. Tymczasem bojler – wolniej się nagrzewa, ale na raz podgrzewa większą ilość wody, dodatkowo dłużej trzyma ciepło.

ekspresy-do-kawy-do-zabudowy-2023-2-31

ASKO CM8478G; MIELE CVA 7440

Sterowanie ekspresem do kawy

Uruchomienie ekspresu do kawy oraz sterowanie poszczególnymi procesami – od włączenia, przez wybór napoju kawowego aż po czyszczenie, to sprawa niezwykle prosta. Producenci ekspresów automatycznych skupiają się na tym, aby ich obsługa była jak najłatwiejsza, a kawa jak najszybciej dostępna. Dlatego dużą popularnością cieszą się modele z funkcją OneTouch. Oznacza ona, że pod wylewkę wystarczy podstawić filiżankę oraz nacisnąć przycisk z wybranym specjałem kawowym, aby otrzymać kawę czarną lub mleczną. Rozwinięciem jej jest OneTouch for Two, umożliwiająca jednoczesne przygotowanie dwóch porcji kawy mlecznej.

Wyświetlacz ekspresu pokazuje najważniejsze ustawienia i parametry (m.in. dotyczą braku wody i ziaren w pojemniku na kawę), przepełnienie zużytymi kapsułkami lub fusami, zużycie filtra i przepełnienia zbiornika na skropliny, konieczność odkamienienia jak też rodzaje kaw, jakie można wybrać i zaparzyć. Coraz częściej w ekspresach pojawiają się wyświetlacze dotykowe, pozwalające na intuicyjną obsługę urządzenia, które posługują się tekstem i obrazem. Mają dużą rozdzielczość, więc wyświetlają estetyczne grafiki. Interfejs prezentuje możliwe do przygotowania specjały i programy pracy. Warto zwrócić uwagę na to, czy ekran ma możliwość obsługi mokrym palcem. W końcu ekspres stoi zazwyczaj w kuchni i takie sytuacje się zdarzają. Ważna jest także pozycja wyświetlacza i przycisków. Dla osoby niskiej użytkowanie panelu umieszczonego na szczycie obudowy może być mało komfortowe. Znacznie lepiej sprawdzi się moduł sterowania na froncie.

ekspresy-do-kawy-do-zabudowy-2023-2-33

Ciekawym dodatkiem do ekspresu do kawy i uzupełnienia jego niszy wynoszącej 45 cm wysokości,
jest szuflada grzewcza, która w tym wypadku może pełnić funkcję podgrzewacza do filiżanek. (Fot. Miele)

Ważne parametry podczas wyboru sprzętu

Warto pamiętać, że obecnie jeszcze nie funkcjonuje tzw. etykieta efektywności energetycznej dla ekspresów do kawy. Wszystkie, więc ją naśladujące nalepki i metki należy traktować z dozą ostrożności i czujności. Stąd bardzo istotne jest zapoznanie się z ważniejszymi parametrami jak m.in.:

  • pojemność zbiornika wody – informacja o pojemności pozwala dokonać doboru urządzenia dostosowanego do potrzeb użytkownika i jego rodziny;
  • pojemność zbiornika na ziarna – dotyczy ekspresów z wbudowanym młynkiem. Im jest większa tym rzadziej będziemy dosypywać kawę. W ekspresach kompaktowych zazwyczaj wynosi do 250 g;
  • liczba produktów – dotyczy ekspresów automatycznych i określa ile rodzajów napojów może przygotować urządzenie;
  • pojemność zbiornika na fusy – określa ile kaw przygotujemy w ekspresie automatycznym przed koniecznością opróżnienia zbiornika na fusy;
  • czas uruchomienia ekspresu (od momentu włączenia do finału zaparzenia) – większa prędkość przyrządzania kawy jest parametrem bardzo pożądanym, dlatego m.in. zaparzanie przelewowe zastępuje się dziś ciśnieniowym, automatycznym;
  • zawartość kofeiny zależna od sposobu zaparzania – mierzona w g/100 ml, miligramach (0,001 grama) na 100 mililitrów (100 cm3) naparu. Zależy od rodzaju ekspresu, i co ciekawe, największa jest w ekspresach profesjonalnych oraz... przelewowych;
  • ciśnienie wody zaparzającej w ekspresie niskociśnieniowym, średniociśnieniowym, wysokociśnieniowym – podawane w barach. Fizycznie 1 bar to 105 N/m2 (niutonów na metr kwadratowy) równe 105 Pa (paskali) równe 1,02 atmosfery technicznej, równe 0,99 atmosfery fizycznej i równe 750 mmHg. Zwiększone ciśnienie wpływa na jakość kawy i skraca czas trwania zaparzania i wzmacnia uzyskany aromat. Za standard w ekspresach wysokociśnieniowych można przyjąć 15 barów, niektóre modele oferują jednak więcej np. 19 barów;
  • czas zaparzania pod ciśnieniem – zwiększona szybkość zaparzania to zmniejszony okres oczekiwania na przygotowanie kawy, ale i napełnienie filiżanki (cecha ważna w przypadku większej liczby użytkowników);

2023-11-01
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket