Decydując się na zakup ekspresu do zabudowy, warto przeanalizować kilka ważnych aspektów, związanych z samą zabudową, stylistyką oraz funkcjonalnością. Atutem tego typu modeli jest jednolita aranżacja z innymi urządzeniami do zabudowy. (Fot. ASKO)
Ekspresy do kawy dają możliwość przygotowywania w domowym zaciszu rozmaitych specjałów kawowych, których smak i aromat dorównuje tym z najlepszych kawiarni. Do tego wyposażone są w szereg przydatnych funkcji, dzięki którym można dowolnie spersonalizować ulubioną kawę, a nierzadko również kawę dla pozostałych domowników. Możliwość zabudowy to kolejna przydatna cecha, która na dobre zagościła już w tym segmencie. Sprzęty gospodarstwa domowego do zabudowy cieszą się dużą popularnością. Możemy zabudować nie tylko płytę, piekarnik czy okap, ale również ekspres do kawy. Zabudowany ekspres do kawy sprawia, że nie tylko możemy cieszyć się pyszną kawą, ale w dodatku spójnie zaaranżować kuchnię. W większości dostępne na rynku modele ekspresów do kawy do zabudowy są urządzeniami ciśnieniowymi i w pełni automatycznymi. To dlatego, że zabudowany sprzęt powinien być jak najmniej kłopotliwy z punktu widzenia użytkowania, obsługi, ale też ewentualnego serwisu. Wśród urządzeń z tego segmentu znajdziemy również ekspresy półautomatyczne, kolbowe i na kapsułki. Modele automatyczne, najchętniej wybierane przez użytkowników, zaparzają aromatyczną kawę po naciśnięciu zaledwie jednego przycisku już w kilkadziesiąt sekund. To ich główna i jakże komfortowa zaleta.
ASKO CM8477B; SIEMENS CT718L1W0
Montaż ekspresu do kawy do zabudowy to jedna z trudniejszych, ale też ważniejszych czynności podczas użytkowania. Jeśli chcemy, żeby ekspres był zamontowany razem z innymi urządzeniami kuchennymi, takimi jak piekarnik, kuchenka mikrofalowa czy szuflada grzewcza, warto zapoznać się z możliwościami zabudowy pod kątem zestawienia kilku urządzeń. Konfiguracja może być pozioma, w słupku, a nawet w kształcie litery „T”. Możemy również zamontować ekspres jako urządzenie samodzielne, bez sąsiadujących z nim sprzętów. Wszystko zależy od ergonomii kuchni, upodobań stylistycznych użytkownika, możliwości przestrzennych i codziennego użytkowania. W mieszkaniu czy domu idealnym miejscem dla ekspresu do kawy jest, oczywiście, przestrzeń kuchenna. W biurach, przychodniach, salonach samochodowych i innych miejscach, gdzie warto częstować klientów kawą, nie ma żadnego powodu, żeby nie zamontować go np. w poczekalni, jeśli tylko dysponujemy odpowiednimi podłączeniami.
Ważna kwestią w ekspresach do kawy, również tych do zabudowy, jest automatyka w czyszczeniu i pielęgnacji urządzenia. (Fot. Bosch)
Przed rozpoczęciem prac należy przede wszystkim zapoznać się z instrukcją montażu, w której znajdziemy wszelkie niezbędne wymiary, które ekspres powinien mieć zagwarantowane do prawidłowej zabudowy, a następnie do sprawnego działania. Wysokość wszystkich standardowych ekspresów do zabudowy wynosi średnio od ok. 45 cm (modele kompaktowe) do 60 cm (modele standardowe). Jeśli podejmiemy decyzję o samodzielnym montażu, warto poprosić o pomoc drugą osobę, z którą wmontujemy ekspres na założonej wysokości. Jego masa zwykle nie przekracza 10 – 15 kg, niemniej jest nieporęczny i nierzadko wyposażony w delikatne, szklane elementy, które mogą utrudniać wygodne umiejscowienie go w niszy przez jedną tylko osobę. Jeśli w tego typu czynnościach nie czujemy się najlepiej, warto zaprosić do montażu wykwalifikowanego fachowca, który ma w tym doświadczenie. Ekspres należy odpowiednio umiejscowić w otworze, następnie podłączyć do wody i prądu, wypoziomować wszystkie elementy, a na koniec zabudować front na tyle, na ile zaleca to producent. Wtedy będziemy mieli pewność, że urządzenie będzie działało sprawnie i prawidłowo.
GAGGENAU CM450112; BOSCH CTL7181W0
Po prawidłowym montażu, ustawieniu godziny oraz języka obsługi, jeśli to możliwe, należy w pierwszych krokach ustawić twardość wody. Jest to bezwzględny wymóg prowadzący do długotrwałego eksploatowania modelu. Zazwyczaj do urządzenia producenci dołączają pasek kontrolny, który należy zanurzyć na kilka sekund w wodzie, którą będziemy zwykle nalewać do zbiornika. Po wyjęciu z wody i odczekaniu średnio 30 sekund na pasku zmieni się kolor. Odpowiedni kolor, a zazwyczaj czerwone kwadraciki, wskazuje na określoną twardość wody. Aby wprowadzić ją do pamięci urządzenia, należy wejść w menu ekspresu i postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Następnie postępujemy zgodnie z komunikatami pojawiającymi się na wyświetlaczu ekspresu. W większości sprzęt prosi użytkownika o uzupełnienie zbiornika na ziarna kawy oraz wlanie wody do przeznaczonego na nią zbiornika, nierzadko również wskaże na zainstalowanie filtra w zbiorniku. Pojawienie się wszystkich ikonek na wyświetlaczu zwykle wskazuje pełną gotowość urządzenia do pracy i że już możemy cieszyć się pyszną kawą.
Automatyczne ekspresy do kawy do zabudowy obsługiwane są przy pomocy nowoczesnego panelu sterowania. W zależności od producenta i modelu urządzenia panel może być elektroniczny lub dotykowy. Nierzadko jest też uzupełniony czytelnym wyświetlaczem, na którym odczytamy wszystkie niezbędne parametry ekspresu, zostaniemy poinformowani o konieczności dolania wody, uzupełnienia ziaren kawy lub okresowym czyszczeniu sprzętu. Kawę przygotujemy, dotykając określonego przycisku lub ikony na panelu sterowania. Ekspresy do zabudowy oferują szerokie spektrum specjałów kawowych – od „krótkiego” espresso, przez czarną kawę „dłuższą”, aż po taką z dodatkiem mleka i pianki mlecznej. Producenci nie zapominają także o funkcjach dodatkowych, np. wyborze gorącej wody, ciepłego mleka, przygotowaniu czekolady.
HISENSE CM4340DBG; GAGGENAU CMP250102
Automatyczne ciśnieniowe ekspresy do kawy do zabudowy wyposażone są w standardzie w zbiornik na wodę, pojemnik na ziarna kawy oraz zbiornik na fusy. Znaczna większość modeli jest również wyposażona w młynek do kawy. Dzięki niemu możemy używać kawy w ziarnach, która będzie mielona na bieżąco tuż przed właściwym zaparzeniem specjału kawowego. Zbiornik na wodę o pojemności ok. 2 – 3 l jest wygodnie umiejscowiony z boku lub w górnej części urządzenia. W zależności od oferowanego modelu może on być wyjmowany lub mamy możliwość napełnienia go przy ekspresie. Popularnym rozwiązaniem jest także stałe podłączenie wody – ekspres jest podłączony do domowej instalacji wodnej. W takim wypadku nie musimy pamiętać o napełnianiu zbiornika, ponieważ podczas jego opróżniania napełnia się on automatycznie.
Oddzielnym urządzeniem, które może, ale wcale nie musi występować w standardowym wyposażeniu ekspresu do kawy, jest specjalny zbiornik lub pojemnik na mleko wraz z dodatkowym oprzyrządowaniem służącym do przygotowywania kawy z dodatkiem mleka i mlecznej pianki.
SIEMENS CT718L1B0; SIEMENS CT718L1B0
Modele automatyczne do zaparzenia kawy wykorzystują pompy o ciśnieniu mieszczącym się w przedziale od 8 do 19 bar. Warto pamiętać, że wskazane ciśnienie jest tylko parametrem mocy pompy, a nie ciśnieniem właściwym wykorzystywanym do zaparzenia kawy. Kawa w ekspresie automatycznym, tak samo jak podczas przygotowywania jej przez doświadczonego baristę, jest zaparzana pod ciśnieniem nieprzekraczającym 8 – 9 bar. W przeciwnym wypadku, z uwagi na zachodzące procesy chemiczne, byłaby kwaśna, gorzka i cierpka, a tym samym nie nadawałaby się do picia. Większość produkowanych do automatycznych ekspresów do kawy do zabudowy pomp ma maksymalną wydajność na poziomie 15 bar i jest to jak najbardziej wystarczający parametr do zaparzenia smacznej i aromatycznej kawy, zarówno czarnej, jak i tej z dodatkiem pianki mlecznej.
© 2024 InfoMarket