Rozmiary minipiekarników pozwalają na ustawienie ich w każdym niemal zakątku kuchni, nawet tej najmniejszej. Ponadto urządzenia te są na tyle lekkie, że bez problemu można je spakować i wziąć ze sobą na wakacje. Są także pomocne podczas dużych przyjęć, kiedy tradycyjny piekarnik nie nadąża opiekać kolejnych bruschett z krewetkami. Bo to, co jeszcze do niedawna było marzeniem, dziś spełnia się nie tylko w ekskluzywnych restauracjach i dobrze wyposażonych kuchniach stacjonarnych, ale i poza tymi miejscami. Warto przy tym zaznaczyć, że opiekanie pieczywa to tylko kropla w morzu funkcji.
W minipiekarniku możemy śmiało piec ciasta, pizzę, a nawet kurczaka w całości. Jednak niewątpliwie największą zaletą urządzeń jest ich przystępna cena. Już za kilkaset złotych możemy kupić piekarnik z kilkoma funkcjami wyboru czy regulacją temperatury. Najmniejsze, 8-, 12-litrowe, urządzenia nie pozwolą na wiele względem oferowanej pojemności. Można na nich piec zazwyczaj na jednym poziomie, maksymalnie na dwóch, jednak naczynia powinny być bardzo niskie. Większe piekarniki porównywalne są do pojemności kuchenek mikrofalowych. Osiągają średnio 20 l i są przystosowane do dwu- lub trzypoziomowego pieczenia. Modele większe (nawet 40 l i więcej) wyposażone są w trzy, a nawet cztery poziomy pieczenia. A co potrafią? Naprawdę dużo. Modele podstawowe mają zazwyczaj wybór temperatury (nawet do 250 °C), kilka funkcji grzewczych (np. grzałka górna i dolna) oraz oświetlenie.
Nieco wyżej plasują się modele z większą pojemnością i bardziej zaawansowanym programatorem. W nich wybór funkcji jest nieco większy – spotkać się można także z funkcją termoobiegu i grilla kwarcowego. Wiele modeli wyposażonych jest także w bardzo funkcjonalne ruszty do pieczenia czy funkcje automatycznego wyłączenia po pieczeniu. Producenci przenośnych urządzeń pomyśleli także o licznych zabezpieczeniach, w tym m.in. blokadzie panelu sterowania czy zabezpieczeniu termicznym lub przed przegrzaniem, a także funkcjach czasowych, czyli minutnikach czy czasomierzach.
Innowacyjną i wyjątkowo funkcjonalną konstrukcją jest wielofunkcyjne urządzenie oferujące zarówno możliwości płyty elektrycznej, jak i piekarnika z rożnem. Idealnie sprawdzi się w standardowej kuchni, ale także podczas wakacyjnych wyjazdów ze względu na dość małe wymiary i wagę.
Ciekawą konstrukcją, zaznaczmy: spotykaną dość rzadko, jest piekarnik przenośny połączony z płytą grzewczą. „Kuchenkopłyta” wygląda jak standardowy minipiekarnik, jednak na górze urządzenia (na zewnętrznej części obudowy) zastosowano dwa pola grzewcze, które służą jako płyta elektryczna. Panel sterowania reguluje parametry każdego z pól grzewczych, a także komory piekarnika. Dzięki wykorzystaniu dwóch rozwiązań obudowa utrzymuje ciepło, co wpływa pozytywnie na oszczędzanie energii elektrycznej. Ciekawe, a jakie funkcjonalne i z pewnością przydatne w niewyposażonych domkach letniskowych. Co ciekawe i ważne podkreślenia, część producentów oferuje do nich zestawy kompaktowe, które w jednej bryle zawierają płytę grzewczą, zlewozmywak a nawet lodówkę!
© 2024 InfoMarket