– czyli fluoro-polimerowe (PTFE). Nazwa ta jest zarezerwowana dla wyrobów Teflon™, powłoka teflonowa umożliwia smażenie przy minimalnej ilości tłuszczu, zabezpiecza dno przed przypaleniem, ma bardzo dobre właściwości poślizgowe i jest bezpieczna dla zdrowia;
– bardzo wytrzymałe i odporne na zarysowania. Podkład z elementami tytanu zapobiega przywieraniu do dna naczynia i chroni je przed uszkodzeniami mechanicznymi. Powłoka nanoszona jest na szkielet naczynia wykonanego np. z aluminium lub stali jako baza dla kolejnej warstwy – nieprzywierającej. Warstwa z tytanu amortyzuje uderzenia w powłokę zewnętrzną i zapobiega oderwaniu i przemieszczeniu się warstw, z których zbudowane jest naczynie;
– warstwa ceramiczna jest odporna na gwałtowne zmiany temperatury, uszkodzenia mechaniczne czy wpływ środków chemicznych, ma idealnie gładką powierzchnię, co ułatwia czyszczenie i smażenie potraw z minimalną ilością tłuszczu;
– to bardzo rzadkie rozwiązanie i stosuje je kilku producentów. Takie powłoki przyspieszają akumulację ciepła, gwarantują dużą wytrzymałość naczyń i zapobiegają przywieraniu potraw;
– nazywane też kamiennymi, powłoki takie są bardzo wytrzymałe i doskonale sprawdzają się podczas czyszczenia.
© 2024 InfoMarket