Nie można ich pominąć, gdyż zwiększają komfort, chronią przed poparzeniem, a także usprawniają gotowanie. Na uwagę zasługują zwłaszcza:
– stosowane w patelniach oraz rondlach. Ułatwiają przechowywanie naczyń i sprawdzają się w wypadku naczyń do pieczenia, które w piekarniku nagrzewają się do wysokich temperatur – nie ma obawy, że wykonane z tworzywa uchwyty zniszczą się pod wpływem ciepła;
– to rozwiązanie niezbędne, które ułatwia korzystanie z naczynia i chroni użytkownika przed poparzeniem. Robione są z tworzyw sztucznych (np. silikonu), metalu lub nienagrzewającej się stali;
– pozwala powiesić naczynie;
– znajduje się wewnątrz naczynia i występuje zarówno w garnkach, rondlach, patelniach, wokach, brytfannach, jak i szybkowarach;
– to wgłębienie krawędzi naczynia ułatwiające przelewanie zawartości;
– pozwala na odlewanie wody przy zamkniętym garnku, a w zależności od tego, jak jest ustawiona, garnek można zamknąć lub otworzyć;
– może być umieszczony na dnie, w uchwycie lub na pokrywie. Kontrolka pokazuje, czy naczynie jest wystarczająco nagrzane i czy można rozpocząć gotowanie. Niektóre wskaźniki temperatury pokazują przekroczenie przez naczynie określonego poziomu temperatury, np. 140 °C.
© 2024 InfoMarket