Artykuły

Pielęgnacja i stylizacja

Pielęgnacja i stylizacja

2017-09-26

Dziś nie wystarczy być tylko czystym i zadbanym. Trzeba być także wypielęgnowanym i wystylizowanym. Cóż, kanony piękna, mody i kultury się zmieniają. Pewne rzeczy pozostają jednak niezmienne.

Czytaj więcej...
Suszenie warzyw

Suszenie warzyw i owoców

2017-09-26

Suszenie to jedna z najlepszych metod konserwacji żywności. Wysuszone warzywa i owoce zachowują smak i walory odżywcze i mogą być konkurencją dla niezdrowych przekąsek typu chipsy czy paluszki.

Czytaj więcej...
Przygotowywanie przekąsek, lodów

Przygotowywanie przekąsek, lodów i deserów

2017-09-26

Podjadanie między posiłkami to według dietetyków grzech ciężki, ale któż tego nie robi z nas, grzeszników? Wszyscy przepadamy za przekąskami i łakociami, tak tymi zdrowymi, jak i mniej nam sprzyjającymi.

Czytaj więcej...
Szast-prast

Szast-prast i po krzyku

2017-09-25

Szatkownice to urządzenia pozwalające na precyzyjne rozdrobnienie pokarmów w krótkim czasie.

Czytaj więcej...
Tarcie, krojenie,

Tarcie, krojenie, szatkowanie

2017-09-25

To elementarne czynności, których uczą w szkołach gastronomicznych. Pierwsze, które ukazują także, co w kuchni umiemy, i zwykle także pierwsze w konkursach kulinarnych.

Czytaj więcej...
Smażenie, grillowanie,

Smażenie, grillowanie, opiekanie

2017-09-25

Chrupkie tosty podane na śniadanie do łóżka, samodzielnie zrobione sandwicze o wielu smakach czy własny olej do smażenia – któż z nas pogardził którąkolwiek z tych rzeczy? Smacznie, szybko i zdrowo.

Czytaj więcej...
Zgotujmy sobie Włochy

Zgotujmy sobie Włochy

2017-09-25

Żaden makaron nie może równać się z tym zrobionym przez Włocha w jego pięknym kraju, ale w Polsce też możemy zaznać odrobiny Italii dzięki maszynom do wyrobu makaronów.

Czytaj więcej...
Przygotowanie i pieczenie ciast

Przygotowanie i pieczenie ciast

2017-09-25

Największą tajemnicą naszych babć był udany przepis na ciasta – także te do pierogów, makaronów czy chleba. Dziś brak nam czasu, by zgłębiać tajniki procesu ich przygotowywania.

Czytaj więcej...
Determinanty nietypowego AGD

Determinanty nietypowego AGD

2017-09-25

Aby dobrze wybrać nietypowy sprzęt AGD, należy zwrócić szczególną uwagę na kilka kluczowych aspektów związanych z jego możliwościami i przeznaczeniem, budową czy funkcjonalnością.

Czytaj więcej...
Czyścimy i konserwujemy

Czyścimy i konserwujemy

2017-08-23

Konserwacja i czyszczenie to bardzo ważny aspekt użytkowania urządzeń AGD, zwłaszcza tych mających bezpośredni kontakt z żywnością. W wypadku soków, które z założenia mają być zdrowe, czynności te nabierają szczególnego znaczenia.

Czytaj więcej...
Dobroczynne właściwości

Dobroczynne właściwości soków

2017-08-23

Jesteśmy tym, co jemy i pijemy. Porzekadło to nie straciło na swej aktualności. Od dawna też wiadomo, że picie świeżych soków z owoców i warzyw znakomicie odżywia organizm i pomaga w walce ze stresem, zmęczeniem oraz brakiem koncentracji. A to tylko wybrane właściwości soków.

Czytaj więcej...
Elektronika

Elektronika w akcji!

2017-08-23

Do niedawna mieliśmy do czynienia wyłącznie z mechanicznymi włącznikami typu „on–off” (włączone-wyłączone). Dziś do gry wchodzą nowoczesne systemy sterowania z zaawansowanymi programatorami i wyświetlaczami LCD.

Czytaj więcej...
x

Kontakt z redakcją

© 2025 InfoMarket