W krajach Bliskiego i Dalekiego Wschodu garnek do gotowania ryżu, lub inaczej ryżowar, to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Z jego pomocą przygotujemy nie tylko wspomniany ryż, ale i wiele rodzajów kaszy. Bez uciążliwego przypalania, trudnego czyszczenia i konieczności pilnowania pozostawionego na palniku garnka. (Fot. Adler)
Czytaj więcej...
Suszarki do żywności kojarzą nam się przede wszystkim z suszeniem grzybów, dlatego też często określamy je mianem suszarek do grzybów. Tymczasem są to funkcjonalne urządzenia, za pomocą których przygotujemy różne przekąski – mięsne, owocowe, warzywne i wiele innych. To sprzęt, który koniecznie powinien znaleźć się w kuchni osoby dbającej o zdrowie. (Fot. Concept)
Czytaj więcej...
Ryż to smaczny dodatek i podstawa wielu dań od kuchni azjatyckiej po śródziemnomorską. Wbrew pozorom przygotowanie we właściwy sposób niektórych gatunków ryżu nie jest taką łatwa sprawą i pomogą w tym specjalne elektryczne garnki do jego gotowania, czyli tzw. ryżowary. (Fot. Adler)
Czytaj więcej...
Jedną z najstarszych metod konserwacji żywności jest jej suszenie. Dotyczy to zarówno produktów roślinnych, jak i mięsa. Choć dziś mamy wiele alternatywnych sposobów przechowywania żywności czy wydłużenia terminu jej przydatności do spożycia, to wciąż chętnie korzystamy z suszenia.
Czytaj więcej...
Suszenie to jedna z najlepszych metod konserwacji żywności. Wysuszone warzywa i owoce zachowują smak i walory odżywcze i mogą być konkurencją dla niezdrowych przekąsek typu chipsy czy paluszki.
Czytaj więcej...
Suszenie to jedna z najlepszych metod konserwacji żywności. Wysuszone warzywa i owoce zachowują smak i walory odżywcze i mogą być konkurencją dla niezdrowych przekąsek typu chipsy czy paluszki.
Czytaj więcej...
Dziś nie wystarczy być tylko czystym i zadbanym. Trzeba być także wypielęgnowanym i wystylizowanym. Cóż, kanony piękna, mody i kultury się zmieniają. Pewne rzeczy pozostają jednak niezmienne.
Czytaj więcej...
Suszenie to jedna z najlepszych metod konserwacji żywności. Wysuszone warzywa i owoce zachowują smak i walory odżywcze i mogą być konkurencją dla niezdrowych przekąsek typu chipsy czy paluszki.
Czytaj więcej...
Podjadanie między posiłkami to według dietetyków grzech ciężki, ale któż tego nie robi z nas, grzeszników? Wszyscy przepadamy za przekąskami i łakociami, tak tymi zdrowymi, jak i mniej nam sprzyjającymi.
Czytaj więcej...
Szatkownice to urządzenia pozwalające na precyzyjne rozdrobnienie pokarmów w krótkim czasie.
Czytaj więcej...
To elementarne czynności, których uczą w szkołach gastronomicznych. Pierwsze, które ukazują także, co w kuchni umiemy, i zwykle także pierwsze w konkursach kulinarnych.
Czytaj więcej...
Chrupkie tosty podane na śniadanie do łóżka, samodzielnie zrobione sandwicze o wielu smakach czy własny olej do smażenia – któż z nas pogardził którąkolwiek z tych rzeczy? Smacznie, szybko i zdrowo.
Czytaj więcej...© 2024 InfoMarket