Dzięki zamrażarkom możemy dłużej cieszyć się świeżością potraw. Sprzęty wolnostojące mogą być zestawione z chłodziarkami, a te do zabudowy, będą niemal niewidoczne dla otoczenia. (Fot. Gaggenau)
W zamrażarkach możemy przede wszystkim mrozić żywność, ale nie tylko. Na rynku oferowane są duże urządzenia skrzyniowe oraz tak zwane zamrażarki szufladowe, a także modele do pełnej zabudowy.
Sprzęty chłodnicze do głębokiego mrożenia, niezależnie od konstrukcji, to jedna z szerszych grup asortymentowych tego rodzaju. Rozmaitość gabarytów, pojemności i funkcji sprawia, że znajdą zastosowanie w niemal każdej kuchni. Co więcej, zamrażarki są chętnie kupowanymi sprzętami nie tylko do gospodarstw domowych, ale również sklepów, małej gastronomii, a nawet dużych hoteli.
Dzięki zamrażarkom możemy dłużej cieszyć się świeżością potraw, a te do zabudowy dodatkowo mogą być niemal niewidoczne w kuchennej aranżacji. Produkty w tego rodzaju urządzeniach przechowywane są najczęściej w szufladach, które pozwalają na posegregowanie mrożonek według preferencji i potrzeb użytkownika.
SAMSUNG BRZ22700EWW/EF; AMICA BZ2385.4DF(E)
Zamrażarki służą do dłuższego przechowywania żywności przez jej głębokie mrożenie. Do niedawna występowały wyłącznie w formie dużych skrzyń. Obecnie zarówno wyglądem, jak i funkcjonalnością nie ustępują najnowocześniejszym urządzeniom chłodniczym. Z kolei zamrażarki skrzyniowe są pojemne, wygodne i praktyczne. Ich atrybutem jest z pewnością duża pojemność użytkowa.
Zamrażarki to grupa urządzeń, w których możemy uzyskać najniższą temperaturę spośród rozmaitych urządzeń chłodniczych dostępnych na rynku. Temperatura we wnętrzu zamrażarki sięga nawet -26 °C, co pozwala na przechowanie produktów żywnościowych przez okres od kilku do kilkunastu miesięcy, w zależności od asortymentu. Za bezpieczny próg temperatury przy tzw. głębokim mrożeniu uznaje się -16 °C. Warto w tym miejscu podkreślić, że wpływ na czas przechowywania żywności mają nie tylko jej rodzaj i temperatura, ale też sposób pierwotnego pakowania, a także rodzaj mrożonego produktu. W warunkach domowych nie należy nigdy przekraczać 12-miesięcznego okresu mrożenia.
Producenci sprzętu chłodniczego, zarówno do zabudowy, jak i wolnostojącego, oferują tak skonstruowane modele urządzeń, aby mogły zostać zestawione w praktyczny tandem typu side by side. (Fot. Miele)
Zdolność zamrażania jest parametrem, który stanowi o tym, jaką maksymalną masę produktów urządzenie jest w stanie zamrozić w ciągu jednej doby. Jednostka miary to kilogramy na dobę [kg/24 h]. Przy pomocy tego parametru łatwo możemy porównać wydajność konkretnych modeli zamrażarek. Tak oto w modelach mniej wydajnych pod kątem głębokiego mrożenia, np. chłodziarkozamrażarkach z zamrażarką górną, może ona wynosić ok. 4 – 6 kg/24 h. Z kolei w zamrażarkach może to być nawet 15 – 25 kg/24 h! Podczas zakupu tego sprzętu jest to jeden z najważniejszych parametrów, na które powinniśmy zwrócić uwagę. W parze ze zdolnością zamrażania może iść funkcja szybkiego mrożenia, która na jakiś czas zwiększa wydajność w celu szybszego zamrożenia włożonej do zamrażarki dużej ilości żywności.
MIELE FNS 4782 D; GAGGENAU RF471306
Coraz częściej decydujemy się za zabudowę kuchennych sprzętów. Dotyczy to już nie tylko płyty czy piekarnika, ale także sprzętów chłodniczych. O ile chłodziarkozamrażarka wydaje się naturalnym rozwiązaniem, o tyle warto wiedzieć, że możemy oddzielić chłodziarkę od zamrażarki i zainstalować dwa samodzielne urządzenia. Tym samym zyskamy większą przestrzeń do przechowywania produktów, a do tego mamy większe możliwości w zakresie praktycznego rozlokowania kuchennych sprzętów.
Fot. Amica
Tak jak chłodziarki czy chłodziarkozamrażarki, tak również zamrażarki do zabudowy charakteryzują się różną pojemnością, która związana jest z wymiarami urządzenia. Duże niosą ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim mamy więcej miejsca na produkty, i do tego produkty różnego typu i o różnej wielkości (wysokości, szerokości etc.). Jest to argument nieoceniony zwłaszcza dla dużych rodzin. Z kolei mniejsze zamrażarki łatwiej jest zmieścić w kuchennej zabudowie (np. niewielki model szufladowy można ulokować nawet pod kuchennym blatem).
BOSCH GIV11AFE0; CONCEPT MZ2355wh
W wypadku awarii zasilania lub usterki urządzenia duże znaczenie ma zdolność przechowywania produktów w zamrażarce. Parametr ten określa, przez ile godzin urządzenie może utrzymać niską temperaturę. Rozpiętość czasowa jest różna w zależności od tego, na jaki model urządzenia się decydujemy. Zwykle jest to czas od 12 do 45 h. Wszystko zależy, oczywiście, od modelu, jego klasy szczelności, zastosowanej izolacji oraz pojemności. Ze względów konstrukcyjnych nie należy oczekiwać takich wyników od popularnych chłodziarkozamrażarek, choć na rynku jest jednak znaczna liczba modeli, które bez zasilania są w stanie utrzymać temperaturę nawet do 24 godzin. Daje to komfort i czas potrzebny do zapewnienia bezpieczeństwa przechowywanych produktów.
Emitowany przez zamrażarki dźwięk o natężeniu 36 – 40 dB(A) jest porównywany do szumu wentylatora w komputerze, jest więc wręcz niesłyszalny. Takie urządzenia uchodzą za najcichsze. Na rynku są także modele emitujące dźwięk od 41 do 45 dB(A) i nadal plasują się jako stosunkowo ciche. Dźwięk urządzenia na poziomie 50 dB(A) i więcej można uznać za lekko uciążliwy, dosyć słyszalny. Trzeba pamiętać jednak, że wartość podana przez producenta na karcie produktu to dźwięk badany laboratoryjnie. Dlatego więc żeby zamrażarka nie pracowała o kilka decybeli głośniej w domu, dużą wagę trzeba przywiązywać do prawidłowego montażu czy wypoziomowania nóżek. Wpływ na emitowany dźwięk mają także tarcie urządzenia o mebel, rezonans czy chociażby wstawienie sprzętu w szczelną wnękę. Urządzenia przeznaczone do zabudowy mają tę zaletę, że dzięki wmontowaniu ich w meble (zakryciu) są cichsze. W wypadku urządzeń wolnostojących wiele zależy od samych użytkowników.
© 2024 InfoMarket