Coraz więcej producentów do swojej oferty wprowadza frytkownice. Cieszą się one dużą popularnością wśród konsumentów, którzy jednak często nie są świadomi, jak duże możliwości i jak wiele funkcji oferuje ten sprzęt. Modele typu airfryer mogą nawet zastąpić piekarnik, a przy tym zużyją znacznie mniej energii. (Fot. Petra)
Frytki to przekąska uwielbiana na całym świecie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Najlepiej smakują te przygotowane we frytkownicy, a w nowoczesnych modelach, dzięki minimalnej ilości tłuszczu, są również zdrowe. Nie musimy już wybierać się do najpopularniejszego fast fooda na świecie albo kupować głęboko mrożonych, by ich skosztować. Możemy przygotować je sami, mając kontrolę nad całym procesem smażenia. Wystarczy zaopatrzyć się we frytkownicę, którą możemy wykorzystywać też do przygotowania innych dań, takich jak racuchy, kurczak, faworki, krewetki w tempurze, ryby czy warzywa w cieście. Jak wiadomo, we frytkownicach smaży się w głębokim oleju. Taki rodzaj przygotowywania potraw jest zakazany, a wręcz piętnowany w wielu dietach, dlatego w trosce o nasze zdrowie obok frytkownic klasycznych producenci wprowadzili na rynek urządzenia redukujące zużycie oleju. Dzięki temu potrawy mogą zawierać nawet o około 80 proc. mniej tłuszczu.
4SWISS ABB-021 BK; ELDOM MFC1000 Perfect Fry; MESKO MS 4908; CAMRY CR 4909
Wciąż dużą popularnością cieszą się klasyczne frytkownice. Konstrukcja urządzenia jest bardzo prosta. Głównym elementem jest misa, w której podgrzewany jest olej. Na obudowie znajduje się pokrętło z regulacją temperatury oraz czytelną ikonografiką, która sugeruje ustawienie właściwe dla danego typu produktu. Lampka informuje o osiągnięciu odpowiedniej temperatury. Po umieszczeniu składników w koszu wkładamy go w misę z rozgrzanym olejem, a następnie zamykamy frytkownicę. W porównaniu np. do garnka frytkownica jest wygodniejsza, nie zajmuje palnika na płycie grzewczej oraz umożliwia dokładniejszą kontrolę temperatury. Oprócz tego urządzenie jest wyposażone w pokrywę z filtrem, która ogranicza rozprzestrzenianie się zapachów w pomieszczeniu. Oczywiście, największymi wadami tradycyjnej frytkownicy są duże zużycie oleju oraz obawy o zdrowie. Faktycznie, zbyt częste jedzenie potraw z tego typu frytkownicy nie jest najlepszym pomysłem. Jednak dla wielu osób smak potraw smażonych w głębokim oleju jest niepowtarzalny i właśnie takie frytki preferują, a z tym argumentem trudno dyskutować.
Urządzenia są wyposażone w intuicyjne elektroniczne panele sterowania z wyświetlaczem lub funkcjonalne pokrętła. (Fot. MPM)
Frytkownice dzielą się na takie z wbudowaną misą i takie, w których misę można zdemontować. Te drugie są praktyczniejsze i łatwiej utrzymać je w czystości. Misy zazwyczaj mają od 1 do 4 l pojemności. Oprócz tego zawierają kosz na frytki, element grzejny i filtr. Do najciekawszych funkcji i rozwiązań w tych urządzeniach należą sygnał dźwiękowy, lampki kontrolne, spust oleju, termiczne rączki czy zabezpieczenie przed przegrzaniem. Standardem jest regulacja temperatury. Niektóre modele mają również obrotowe kosze lub dodatkowy pojemnik na olej. Atutami są nieprzywierająca powłoka, nienagrzewająca się obudowa i ergonomiczne uchwyty. Są modele, które można myć w zmywarce. Opatentowane systemy filtracji służą temu, żeby olej był czysty, a potrawy zdrowsze. Frytkownice można podzielić ze względu na to, czy są wolnostojące, czy do zabudowy. W wolnostojących grzałka jest zakryta. Wśród wolnostojących możemy spotkać modele 2 w 1, które są frytkownicami i zestawami do fondue jednocześnie. Te do zabudowy montowane są na stałe w blat kuchenny. Im większa moc frytkownicy, tym urządzenie będzie mogło dłużej pracować bez przerwy i się nie przegrzać. Domowe modele mają moc nawet do 2400 W. Istotna jest pojemność misy na olej i kosza na frytki. Jeśli mamy dużą rodzinę, powinniśmy zainwestować w większy model, żeby móc w nim przygotować kilka rzeczy jednocześnie. W większych frytkownicach możemy przygotowywać także kurczaka czy rybę. Niektóre modele mają opatentowany system easy clean, który pozwala łatwo opróżnić frytkownicę z oleju za pomocą specjalnej rurki. Niektóre urządzenia wyposażono także w okienko podglądowe, dzięki któremu można obserwować postępy w pracy urządzenia.
MPM MFR-06; HISENSE H06AFBS1S3; SALTER EK4627; ADLER AD 6310
Smażenie, pieczenie i grillowanie powietrzem powoduje, że jedzenie jest delikatne w środku, ale chrupiące na zewnątrz. Tego typu modele bardzo często określane są jako beztłuszczowe lub powietrzne, a wynika to z ich zasady działania. Urządzenie oprócz grzałki jest wyposażone w system cyrkulacji powietrza, który równomiernie rozprowadza ciepło w jego wnętrzu. Najważniejsze jednak, że nie zużywa przy tym dużo tłuszczu, unikamy więc nadmiernego obciążenia układu trawiennego, eliminujemy tłuste plamy i towarzyszący im bałagan, wreszcie pozbywamy się nieprzyjemnych zapachów. Pojemność urządzeń wynosi nawet 5 l, a maksymalna moc to ok. 1500 W. Najnowocześniejsze modele wyposażone są w automatyczne zabezpieczenie przed przegrzaniem, regulację temperatury i czasu pracy, a nawet specjalne formy do pieczenia ciast lub babeczek. Misa powinna być pokryta powłoką zapobiegającą przywieraniu. Urządzenia te są nie tylko szybkie i wydajne, ale zwykle także bardzo komfortowe, bowiem często niektóre elementy można myć w zmywarce. Inne zalety frytkownicy powietrznej to możliwość np. pieczenia ciast czy babeczek. Niektóre modele mogą również suszyć żywność lub ją podgrzewać. Takich opcji nie znajdziemy w tradycyjnych frytkownicach.
ELDOM FR24N Frito; PETRA PT4221VDEEU7; ADLER AD 4911; CONCEPT FR1200 Fit
Ciekawym trendem są frytkownice podwójne. Na polskim rynku to stosunkowo nowe rozwiązanie i produkty te dopiero zdobywają popularność, znajdziemy je w ofercie wyspecjalizowanych marek. W segmencie tym dostępne są przede wszystkim frytkownice beztłuszczowe. Urządzenie jest wyposażone w dwie duże komory, najczęściej w tym samym rozmiarze. Oczywista zaleta to możliwość przygotowania dwukrotnie większej ilości żywności. Jednocześnie jednak takie rozwiązanie jest bardziej praktyczne i ekonomiczne niż frytkownica powietrzna z jedną dużą komorą. Przede wszystkim, gdy zajdzie taka potrzeba, można skorzystać z tylko jednej komory, co redukuje zużycie energii. Druga zaleta to możliwość przygotowywania jednocześnie dwóch potraw o innych wymaganiach. W jednej komorze możemy umieścić np. mięso, a w drugiej warzywa lub przekąski wegetariańskie. Mamy przy tym pewność, że t łuszcz z mięsa nie dostanie się do nich, co przecież ma znaczenie dla wegetarian. Oczywiście, obie komory są wyposażone w kompletnie oddzielne sterowanie i regulację takich parametrów jak temperatura czy timer. Najlepsze modele wyposażone są również w funkcję synchronizacji pracy komór. Oznacza to, że potrawy wymagające różnego czasu przygotowywania będą gotowe jednocześnie, tak żebyśmy mogli naraz podać np. mięso oraz dodatki.
© 2024 InfoMarket