Naczynia z niektórych tworzyw (np. silikonu) służą m.in. do pieczenia oraz gotowania, np. na parze. Można z nich korzystać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Inną propozycją są produkty przeznaczone do przygotowywania konkretnych potraw, np. ryżu czy makaronu.
Są wśród nich zarówno garnki, brytfanny, jak i patelnie, często do zadań specjalnych, a zasilane są bezpośrednio energią elektryczną. Warto dodać, że mają one wiele zalet.
Po pierwsze można je ze sobą zabierać, np. na działkę, jeśli nie ma tam instalacji gazowej. Po drugie gotują lub smażą „same”, wystarczy włączyć i ewentualnie ustawić temperaturę, po zakończeniu – wyłączą się. Po trzecie można je wystawić, np. na taras czy werandę, a samemu siedzieć przy stole z gośćmi. Garnki najczęściej przeznaczone są do gotowania ryżu oraz kasz i robią to na parze, czyli pełnią funkcję parowaru. I garnki i patelnie poryte są powłokami nieprzywierającymi.
Mają zwykle powłokę tzw. nieprzywieralną, można na nich gotować, piec i dusić potrawy. W tej grupie znajdziemy np. tzw. naleśnikarkę. Standardowo średnica zewnętrzna urządzenia wynosi ok. 40 cm, wewnętrzna ok. 38 cm, a wysokość 3–6 cm. Większość modeli ma możliwość odmrażania i funkcję podtrzymywania ciepła. Nieprzywierająca powierzchnia umożliwia szybkie i łatwe mycie, a pokrywa wykonana ze szkła żaroodpornego wyposażona jest w termoizolacyjny uchwyt do noszenia. Patelnie elektryczne mają odłączany przewód z bezstopniowo regulowanym termostatem, wskaźnik świetlny, zasilacz z czujnikiem temperatury oraz specjalne wgłębienia lub uchwyty do przenoszenia urządzenia.
© 2024 InfoMarket