Niezmiernie istotnym zagadnieniem związanym z wyborem okapu jest tryb jego pracy. Z pozoru błahy w teorii wybór okapu jako pochłaniacza lub wyciągu w praktyce staje się coraz częściej zmorą nie tylko dla użytkownika, ale także dla wspólnot mieszkaniowych czy kominiarzy.
Czytaj więcej...
Nie wszystkie materiały, z których wykonano naczynia czy sztućce, nadają się do mycia w zmywarce. Z prostej przyczyny: wysoka temperatura oraz pulsacyjne rozprowadzanie wody pod ciśnieniem mogą je zniszczyć.
Czytaj więcej...
To pytanie kluczowe. Próbują na nie odpowiedzieć na forach liczni „eksperci”, utytułowani „specjaliści” z „najlepszych” oczywiście i przy okazji „czołowych” witryn, sklepów i czasopism. Ponad nimi wszystkimi „sprawdzoną”, „fachową” radą służą blogerzy.
Czytaj więcej...
Skuteczne zmywanie zależy od kilku istotnych czynników. Wydajna technika rozprowadzania wody powinna być wspierana określoną temperaturą i czasem zmywania. Wszystko musi przy tym odbywać się przy użyciu dobrej jakości detergentów. Ważne są także woda i jej stopień twardości oraz prawidłowe rozmieszczenie naczyń.
Czytaj więcej...
Zmywarki dzielimy na modele profesjonalne oraz do użytku domowego. Te ostatnie dostępne są w wersji wolnostojącej oraz do zabudowy. Oferta ztakich urządzeń jest dziś bardzo duża i poza standardowymi modelami dostępne są także konstrukcje nietypowe.
Czytaj więcej...
Okap, mimo że jest urządzeniem stosunkowo prostym technicznie, opisywany jest z wykorzystaniem wielu ważnych jednostek i parametrów. Wprowadzona obecnie etykieta efektywności energetycznej dodaje kilka nowych pojęć, co może wprawić nieco w zakłopotanie.
Czytaj więcej...
Większość z nas, wybierając nowy okap do kuchni, zwykle mierzy na początku przestrzeń przeznaczoną na jego montaż. Potem patrzymy na kształt, bryłę i kolor urządzenia. Oczywiście, wygląd okapu to rzecz ważna, ale pamiętajmy: okap należy wybrać przede wszystkim technicznym rozsądkiem, a nie sercem estetyki.
Czytaj więcej...
W niepamięć odchodzą mechaniczne pokrętła i przyciski. Na pierwszy plan wysuwają się wszechobecna elektronika dotykowa i innowacyjne wyświetlacze. Do tego dochodzą coraz bardziej powszechna interakcja bezprzewodowa i sterowanie przez Wi-Fi.
Czytaj więcej...
Suszenie statyczne, kondensacyjne czy wspomagane to podstawowe techniki suszenia naczyń. Odpowiadają one za efektywne pozbycie się nadmiaru wody z naczyń, tak aby użytkownik mógł włożyć suche już naczynia prosto do szafki.
Czytaj więcej...
Niezależnie od poziomu innowacji i technicznych nowinek każdy okap musi być szybko, łatwo i komfortowo obsługiwany. Oprócz standardowych paneli sterowania czy pilotów coraz częściej na rynku spotykamy nowe trendy.
Czytaj więcej...
Filtry stosowane w okapach pełnią dwie zasadnicze funkcje. Oczyszczają i filtrują powietrze oraz skraplają wodę i tłuszcze, co zabezpiecza okap przed kondensacją pary i nadmiernym zanieczyszczeniem.
Czytaj więcej...© 2025 InfoMarket